Τη δεύτερη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα γίνει φέτος ηλεκτρονικά, σχεδιάζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, που ευελπιστεί σε μεγαλύτερη συμμετοχή των φορέων.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός αναφέρει πως η δεύτερη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αφορά το έτος 2017 και θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης του Δημοσίου.

«Θα είναι, επομένως, ηλεκτρονική και θα είναι αξιολόγηση όπως εμείς την εννοούμε και την έχουμε ήδη εφαρμόσει. Ούτε μέσω επιβολής ποινών και κυρώσεων, ούτε ένα ακόμη εργαλείο κοινωνικού αυτοματισμού, όπως αυτός καλλιεργήθηκε αυταρχικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων. Αλλά, μια διαρκής διαδικασία αυτοβελτίωσης του εργαζομένου και ενεργούς συμμετοχής του στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, η οποία καθίσταται «Διοίκηση μέσω Στόχων», προκειμένου οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις δυναμικές μεταβολές της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε εμείς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και τα μηνύματα που πήραμε από την έναρξη της μεταρρύθμισης αυτής είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά» συμπληρώνει.

Ερωτηθείσα για το εύρος συμμετοχής στην επόμενη φάση, μετά την λιγοστή συμμετοχή στην πρώτη, και για το αν θα συμμετάσχουν και ΟΤΑ, η κ. Γεροβασίλη απαντά: «Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και πολυσύνθετο εγχείρημα, το οποίο για πρώτη φορά υλοποιείται στα χρονικά της δημόσιας διοίκησης. Αρκεί να σας αναφέρω ότι για τη λειτουργία της κινητικότητας προηγήθηκε η κατάρτιση νέων οργανισμών στα υπουργεία, η δημιουργία ψηφιακών οργανογραμμάτων, καθώς και περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται σε περιοδικά διαστήματα εντός κάθε έτους, οπότε και θα προστίθενται κάθε φορά οι φορείς που θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου αυτού συστήματος.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόλις κι αυτοί προετοιμαστούν κατάλληλα. Για τον λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παρέχουμε από πλευράς Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τεχνική υποστήριξη σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που εργάζονται για την ένταξή τους στο σύστημα».

«Tώρα που η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, το κράτος αλλάζει, μέσα από μια προοδευτική μεταρρύθμιση της διοίκησης, για να στηρίξει την ανάκαμψη κι όχι για να αποτελεί τροχοπέδη. Αλλάζει, για να αποτελέσει παράδειγμα οργάνωσης και όχι καταφύγιο διαπλοκής» τονίζει επιπλέον η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Επιπλέον χαρακτηρίζει ως «ιστορική τομή» τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στη δημόσια διοίκηση, διότι όπως σημειώνει, «για δεκαετίες ολόκληρες αντί το κράτος να υπηρετεί την κοινωνία, η κοινωνία υπηρετούσε το κράτος. Κι αυτό η κυβέρνηση της Αριστεράς το αλλάζει» τονίζει η υπουργός.

Αναφερόμενη στις διαφορές της σημερινής με τις προηγούμενες πολιτικές για το Δημόσιο, η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ριζωμένη η έννοια της προστασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, πάνω στην οποία θεμελιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της διοίκησης, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις «ομνύουν στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και την εκχώρηση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Μας κατηγορούν για κρατισμό εκείνοι που μεταχειρίστηκαν διαχρονικά το κράτος ως λάφυρο και που μέσα απ' τους μηχανισμούς του κράτους επέβαλλαν την πολιτική επιρροή τους» υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη.