«Πρώτα, η συμφωνία με την Ιταλία και, τώρα, η κοινή αυστηρή δήλωση Μητσοτάκη-Νετανιάχου, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και αναγνωρίζεται από όλους ως πάροχος ασφαλείας στην περιοχή» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας, σημείωσε ότι «η τουρκική ηγεσία ένιωσε άβολα από την υποδειγματική ελληνοϊταλική συμφωνία και γι’ αυτό αντέδρασε σπασμωδικά προσπαθώντας να την υποτιμήσει».

Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι «μια συμφωνία με την Αίγυπτο θα τακτοποιήσει, πρωτίστως, πολλές από τις εκκρεμότητες που έχουμε με τους γείτονές μας για τα όρια των θαλασσίων ζωνών. Επίσης, θα καταστήσει την Ελλάδα χώρα-υπόδειγμα στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Απαντώντας σε ερώτηση για εάν είναι επιλογή η μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, ο βουλευτής της ΝΔ είπε «προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κεντρικό στόχο την πλήρη οριοθέτηση, αλλά θα αξιολογήσουμε όλα τα ενδεχόμενα», και συμπλήρωσε «σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε συμφωνία με την Αίγυπτο θα ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Τέλος, για την αντίδραση της Ελλάδας εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν επιθυμούμε τη διπλωματία των κανονιοφόρων αλλά δεν θα δεχτούμε και καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».