Ακόμη και το ενδεχόμενο ματαίωσης της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εξετάζει κατά πληροφορίες η κυβέρνηση ως μέσο αποτροπής φαινομένων συνωστισμού και ύστερα από τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Την τελική εισήγηση σε κάθε περίπτωση θα λάβει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία παρακολουθεί μέρα προς μέρα την εξέλιξη της πανδημίας και ως εκ τούτου η όποια απόφασή της δεν μπορεί να προεξοφληθεί σε βάθος χρόνου.

Σημειωτέον ότι τιμώμενη χώρα της 85η Εκθεσης είναι φέτος η Γερμανία, η συμμετοχή της οποίας βάσει προγράμματος θα περιλαμβάνει ισχυρούς εκπροσώπους από όλους τους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών καθώς και φορέων της γερμανικής αγοράς με συνολικά 56 εκθέτες στο Εθνικού Γερμανικό Περίπτερο.

«Τροχιοδεικτική» για το εξεταζόμενο σενάριο που κερδίζει έδαφος της τελευταίες ώρες ήταν η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια πρωινής ενημερωτικής εκπομπής (ΑΝΤ1) και κληθείς να απαντήσει εάν προβλέπονται ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, είπε:

«Κατ΄αρχάς να γίνει η Έκθεση (…) Είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Το θέμα είναι ότι μέσα στις αρχές του Φθινοπώρου ότι και να γίνει θα δείτε το σχέδιο μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί το σχέδιο μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση».

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα..

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ενώ συζητήθηκε και η λήψη νέων μέτρων κατά του περιορισμού της πανδημίας και εξετάστηκε και το ενδεχόμενο τοπικών lockdown ακόμα και στην Θεσσαλονίκη, στην περίπτωση που συνεχιστεί με αυξητικούς ρυθμούς η εξάπλωση της πανδημίας.

Την είσοδο σε φάση αυστηροποίησης των μέτρων επιβεβαίωσαν και οι αποφάσεις που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.