(update) Μία σειρά παρεμβάσεων και ένα συνολικό πλαίσιο για το πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις και τον νέο κύκλο ανάπτυξης ο οποίος ανοίγεται μπροστά, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή ομιλία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο ίδιος κατά το χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

«Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη την οποία είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν. Να είναι μία ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη εξωστρέφεια με έμφαση στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν δίστασε μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να δαπανήσει σημαντικότατους πόρους για να θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε μία πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση».

Ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε «ευοίωνες».

«Μπορεί να υπάρχουν ακόμα ανησυχίες, μπορώ να σας πω όμως με απόλυτη βεβαιότητα, ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου, ενός σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας. Και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι μία ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της ανάπτυξης να αφορά όλους πρωτίστως τη νέα γενιά».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος διότι από τους συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση αναγνωρίζεται η στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι το πιο επιτυχημένο, γρήγορο και αποτελεσματικό μέτρο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την παρουσία του και είπε πως είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός παραβρίσκεται στη γενική συνέλευση της Ένωσης.

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με διοίκηση ΔΕΘ - Helexpo: Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό που η Θεσσαλονίκη ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της

«Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό που η Θεσσαλονίκη ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σχετικά με την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ. Είπε ότι η επιλογή της ανάπλασης ήταν η σωστή απόφαση και τόνισε πως η λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης στο κέντρο της πόλης θα είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης, καθώς σε άλλες πόλεις του εξωτερικού οι εκθέσεις βρίσκονται μακριά από το κέντρο.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν για να αυξηθεί το τείχος ανοσίας και είπε χαρακτηριστικά: «Θα επιμείνω στην ανάγκη τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην ενθάρρυνση όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το επόμενο βήμα, ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά του εμβολιασμού. Διότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε το περσινό συμβάν όπου η επιστροφή των φοιτητών σε συνδυασμό με μια γενικότερη χαλάρωση και με μια καθυστέρηση από μέρους μας, μιας εβδομάδας, λήψης μέτρων οδήγησε σε δυσάρεστες καταστάσεις».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, διότι φέτος έχουμε το μεγάλο όπλο του εμβολιασμού και τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες 10 ημέρες, ωστόσο πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.

Περιοδεία του πρωθυπουργού στα περίπτερα της ΔΕΘ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τα περίπτερα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για μία σειρά πρωτοβουλιών και πολιτικών από στελέχη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε πρωτοβουλίες που συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού νεοφυούς επιχειρηματικότητας, στον οποίο έλαβαν μέρος περίπου 250 επιχειρήσεις του Elevate Greece. «Θέλω να γνωρίζετε, όλοι όσοι δραστηριοποιείστε στον κόσμο της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η στήριξη αυτού του τομέα της οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής.

Στο περίπτερο της ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τη Διοίκηση της επιχείρησης για το τίμημα-ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. «Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα στήριξης στις προοπτικές της επιχείρησης, της όλης προσπάθειας που κάνουμε για μία μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών και βέβαια μία στήριξη στην εταιρεία, στις προοπτικές της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά δεν άκουσα παράπονα για τον αριθμό των λεωφορείων που κυκλοφορούν στην πόλη. Συγχαρητήρια, να συνεχίσετε έτσι», δήλωσε κατά την περιήγησή του στα περίπτερα στους υπεύθυνους του ΟΑΣΘ ο Πρωθυπουργός. Είχε προηγηθεί η ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του Αττικό Μετρό για την πρόοδο των έργων κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε την Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, που συστάθηκε το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, να πραγματοποιεί επιδείξεις σε δύο σενάρια: μία σύλληψη τρομοκράτη με αυτοκίνητα εν κινήσει και μία σύλληψη εντός οικίας με νέο εξοπλισμό που διευκολύνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ομάδας.

Στη συνέχεια, συνομίλησε με τα στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών που του παρουσίασαν τον εξοπλισμό με τον οποίον επιχειρούν. «Μας κάνετε υπερήφανους», είπε ο Πρωθυπουργός στους άντρες της ΜΥΑ, καθώς και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που συμμετέχει στη φύλαξη των συνόρων.

«Κάνετε μια σπουδαία δουλειά σε όλα τα επίπεδα, έχετε συμβάλει τα μέγιστα σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε υπόχρεοι. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να φροντίσουμε να έχετε πάντα στη διάθεσή σας τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσετε όλες τις μεγάλες προκλήσεις», είπε απευθυνόμενος προς τα στελέχη του Λιμενικού. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας στα αναπτυξιακά έργα της χώρας, τα οποία όπως είπε, βοηθούν στην μετάβαση στην γαλάζια οικονομία.

Στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε, μαζί με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, επίδειξη των ανδρών της ΕΚΑΜ και της Ομάδας Κ-9 με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το περίπτερο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών όπου τα μέλη του, του παρουσίασαν τα ειδικά κατασκευασμένα ποδήλατα για άτομα με αναπηρία.

Στο περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία του στρατεύματος και τους ευχαρίστησε για τον άρτιο επαγγελματισμό και το υψηλό τους φρόνημα, όπως έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση.

Στο περίπτερο της ΑΑΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την ηγεσία της για τα νέα ψηφιακά προγράμματα.

Στη συνέχεια, στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την ηγεσία του και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιούνται στους τομείς της επανακατάρτισης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την ηγεσία για τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέονται με την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Η πρώτη εφαρμογή αφορούσε την ψηφιοποίηση στην παραγωγή γάλακτος σε όλη τη χώρα, αλλά και τον έλεγχο του εισαγόμενου γάλακτος. «Είχα δεσμευτεί πριν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί ήδη βλέπουν το θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημά τους. «Σε όλους όσοι μπορεί να σκέφτονται ακόμα ότι μπορεί να ξεφύγουν με τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω: μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν. Και θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε», προσέθεσε.

Η δεύτερη εφαρμογή που του παρουσιάστηκε από αγρότη της Βόρειας Ελλάδας, αφορούσε την ψηφιοποίηση του συστήματος σε παραγωγή ρυζιού, η οποία αύξησε την ποσότητα του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, ενώ βοηθά και στην προστασία και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ» ήταν το λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περίπτερο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπου θα τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος και μέλη του και συνομίλησαν για τη σημασία του εθελοντισμού και την προσφορά του Ερυθρού Σταυρού στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.