Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 14:10 τοπική ώρα, δεσπόζει στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, την Πέμπτη, στο πλαίσιο του προγράμματος επαφών και συναντήσεων του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πρωί, και συγκεκριμένα στις 8 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. Στις 10 θα έχει συνάντηση με επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων, ενώ στις 10:35, πάντα τοπική ώρα, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις.

Στις 12:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, ενώ στις 13:00 με την πρόεδρο της AIPAC, Μπέτσι Κορν. Τέλος, το βράδυ της Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 20:00 τοπική ώρα θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή ομογενειακών οργανώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κ. Ινφαντίνο δώρισε στον κ. Μητσοτάκη μια φανέλα της παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου με τον αριθμό 9 καθώς και ένα σετ με τις χαρακτηριστικές κάρτες των διαιτητών, την κίτρινη και την κόκκινη. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέφερε στον κ.Ινφαντίνο ένα συλλεκτικό ρολόι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η συνεργασία ΕΕ και Αφρικής στο «μενού» του δείπνου Μισέλ με τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη

Η εμβάθυνση της διμερούς και της περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική κυριάρχησε στο δείπνο, που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για επιλεγμένους ηγέτες της ΕΕ και αφρικανικών χωρών. Στο δείπνο παρακάθισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν με νόημα το ενεργό, όπως το χαρακτηρίζουν, ενδιαφέρον της Ελλάδος για την Αφρική, ενώ υπενθύμισαν τη σημαντική συνδρομή της χώρας μας μέσω της ενεργοποίησης της «διπλωματίας των εμβολίων», καθώς έχουν ήδη δωρηθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις κατά της πανδημίας του κορονοϊού σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, όπως η Κένυα και η Ρουάντα.

Παρόντες στο δείπνο, που διοργάνωσε ο Σαρλ Μισέλ, ήταν οι πρωθυπουργοί Βελγίου και Ιρλανδίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ, καθώς και οι ηγέτες της Αγκόλας, της Γκάνας, της  Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό, της Μπουρκίνα Φάσο, της  Σενεγάλης, της Τανζανίας και του Τόγκο.