Απαντήσεις για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:

O κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022 αφού έχουμε λάβει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και τις αντοχές των επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε, μάλιστα, δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Αναφορικά με το κύμα ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο και πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του 2022. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ότι χωρίς κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω.

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο ένα ευρώ και σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές.

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς αντιμετώπισης της πανδημίας και για τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν μόλις χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ως απάντηση και στην κριτική, που ασκείται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι «δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους».

Προέβη, δε, σε μία σύγκριση με την αντίστοιχη κατάσταση πέρυσι τέτοια εποχή σημειώνοντας ότι σήμερα το 73% των ενηλίκων και το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και πως τα lockdown ήταν η απάντηση όλων προ εμβολίου για να επισημάνει ότι «τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα που αφορά σήμερα τη μειοψηφία».

Παράλληλα ανέφερε ότι το πλαίσιο των μέτρων, που ανακοινώθηκαν χθες δίνει έμφαση στην αύξηση των εμβολιασμών και στη σωστή επικοινωνία για τη σημασία της τρίτης δόσης. Διευκρίνισε, δε, ότι τα τεστ στους ανεμβολίαστους δεν είναι τιμωρία αλλά αποφασίστηκαν για την προστασία τους καθώς και ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων: «έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας. Στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Επέμεινε, δε, ότι η μάχη για την πρώτη δόση δεν είναι χαμένη καθώς, όπως είπε, κάθε μέρα 5-10.000 πολίτες κάνουν το βήμα και ξεπερνούν τις φοβίες τους.

Σε ό,τι αφορά στην κριτική, που δέχεται για την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πέρσι τις έκλεισε και ότι το 2020 δεν κάναμε Πάσχα. «Ο κ. Τσίπρας αφού με πέρασε γενεές δεκατέσσερις και με κατηγόρησε για όλα τα στραβά στην πανδημία, έκανε μια πρόταση για την υποχρεωτικότητα του τεστ, του πιστοποιητικού στις εκκλησίες. Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει», σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικοποίησης της πανδημίας και ότι εκτυλίσσεται ένα παιχνίδι προς άγρα ψήφων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στην είσοδο στις εκκλησίες πολλές φορές δεν υπάρχει κανείς και πως αν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα ήταν σύμφωνος.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε ότι αυτή έχει εξαντλήσει τα όριά της: «καμία άλλη χώρα δεν έχει πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες γιατί από ένα σημείο και μετά χτυπάμε τείχος», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να πείσει τουλάχιστον τους μισούς από τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα. Σε αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση στους άνω των 60 να εμβολιαστούν, ειδάλλως «να προσέχουν πάρα πολύ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις που γίνονται περί 10.000 ή και περισσότερων κρουσμάτων ημερησίως τόνισε πως δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα με 400.000 τεστ ημερησίως αλλά τη θετικότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό το κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι «τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Δήλωσε, μάλιστα, ενοχλημένος όταν ακούει «ότι δήθεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα», ενώ αναρωτήθηκε τι πάει να πει επιτροπή κοινής αποδοχής. «Να ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες στη χώρα μας και από το εξωτερικό. Δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους αλλά καταλήγουν σε μία θέση», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά μας θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε χαρακτηριστικά κατά πόσον θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Oruc Reis πάλι κάτω από την Κρήτη. «Η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί», απάντησε ο πρωθυπουργός. Επέμεινε, δε, ότι για πρώτη φορά η χώρα επιτυγχάνει κάτι για το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια και που επιπλέον είναι ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να συνεργάζονται για να μπορεί η Ευρώπη να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια και δήλωσε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο». Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες, καθώς και συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο κάτι που δείχνει ότι η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο με την οποία συμφώνησε για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, έχει αγοράσει 24 ραφάλ και έχει παραγγείλει γαλλικές φρεγάτες.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ» τόνισε με νόημα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Α. Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει το ρόλο του τρίτου, όφειλε στο μυαλό της να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποιο τρίτο αλλά σε ειλικρινή διάλογο και πως ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Για τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε, δε, ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Σε ό,τι αφορά στον χρόνο, που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, τόνισε ότι «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

Στα αμιγώς πολιτικά, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην αυξημένη αναλογική. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», δήλωσε, ενώ ερωτήθηκε και για τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης για να σημειώσει ότι «θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η ‘προοδευτική διακυβέρνηση' είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση, δε, εάν τον φοβίζει κάτι απρόοπτο στην πανδημία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί απρόβλεπτα. «Δεν είμαι μελλοντολόγος. Έχουμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις είτε είναι ο Έβρος, είτε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, είτε η πανδημία που είναι Λερναία Ύδρα».

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για τη λειτουργία της αστυνομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας και αναρωτήθηκε αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή το διαρρήκτη.

Ανέφερε ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας. «Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε πως αποδίδει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «κάποτε είχε ειπωθεί μία κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθότανε σε αυτή τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ότι το κράτος είστε εσείς. Κακώς είχε ειπωθεί όπως είχε ειπωθεί τότε όμως δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της αστυνομίας και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισό αιώνα τώρα».

Τέλος και αναφερόμενος στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτές οι διασκέψεις είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν όλες οι χώρες μαζί και να αναλάβουν δεσμευτικούς όρους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, αυτές οι αποφάσεις αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη και πως πολλές από τις πολιτικές στη χώρα μας απορρέουν από τέτοιες δεσμεύσεις. Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε «πράσινη» μετάβαση στις πλάτες των πολιτών και πως ειδικά στη δυτική Μακεδονία «θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα».

Κατόπιν, δε, σχετικής ερώτησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν ήρθε στη Γλασκώβη ο Ταγίπ Ερντογάν και επέμεινε ότι τα περιβαλλοντικά θέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.