Με απολογισμό των μέχρι τώρα  πεπραγμένων της κυβέρνησής του και σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε, με την ομιλία του, την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης.

 

«Μας ανακοινώσατε κ. Τσίπρα ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμηση είναι τόσο ακριβής όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κος Μητσοτάκης», τόνισε, δηλώνοντας ότι το στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το να μείνει τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Χαρακτήρισε αμήχανη την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για προσπάθεια να δείξει ότι ο χώρος του είναι συσπειρωμένος και δεν φυλλορροεί προς άλλες κατευθύνσεις. «Θα αποδομήσουμε ένα προς ένα τα ψέματα που είπατε σε αυτή την αίθουσα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Τι ακριβώς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; Να κυβερνήσει ποιος; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του; Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που ηττήθηκε κατά κράτος στην κάλπη; Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι, όχι για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να μιλήσει στους πολίτες για την πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα, αλλά και το πώς μπορεί να είναι στη συνέχεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε κάποιες από τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα η Κυβέρνησή του: την χειρότερη παγκόσμια πανδημία, τη δευτερογενή κρίση στην αγορά ενέργειας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την υβριδική επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας στον Έβρο με ακραία εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

«Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα και μπορούμε να πούμε ότι προσπαθήσαμε και καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες. Σήμερα η Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ με οικονομία και κοινωνία όρθιες», ανέφερε.

«Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Όχι όμως γιατί είμαστε στη λάθος κατεύθυνση, αλλά γιατί δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα που πρέπει», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε:

Για την πρόσφατη κακοκαιρία

«Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν έχουν μάθει να τη ζητούν οι ίδιοι. Η δημόσια αυτοκριτική και η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού δεν είναι απλή λέξη, οφείλει να βρίσκεται το ισοδύναμό της σε συγκεκριμένες λύσεις. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η αρνητική εμπειρία αφήνει πίσω την ανάγκη καλύτερου συντονισμού, την πιο γρήγορη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, την καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσεων με όλους τους αρμόδιους στον ίδιο χώρο που θα δρουν βάσει προκαθορισμένων διαδικασιών. Κύριε Τσίπρα, και σήμερα δεν είπατε ούτε μία κουβέντα για την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας. Τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεστε τις Αττικές Διαδρομές;»

Για την πανδημία

«Παρά τις μεγάλες απώλειες, η χώρα κινείται στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, με τη διαφορά ότι η σφοδρότητα της μετάλλαξης Δέλτα βρήκε την πατρίδα μας να υστερεί στους εμβολιασμούς, ιδίως στις μεγάλες ηλικίες. Σήμερα το 84% των ενηλίκων Ελλήνων είναι πια θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Αργά και σταθερά τα κρούσματα υποχωρούν, το ΕΣΥ βελτιώνεται. Όμως, δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Ο αγώνας του εμβολιασμού και της επιφυλακής πρέπει να συνεχιστεί ανυποχώρητα».

Για την οικονομία
«Εδώ και δύο χρόνια η Πολιτεία στήριξε με 43 δις ευρώ οικονομία και κοινωνία. Μέσα στην υγειονομική περιπέτεια, η ανάπτυξη είναι πολύ πάνω από 7%, επίδοση μέσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης. Είχαμε την μεγαλύτερη πτώση ανεργίας στην Ε.Ε. καθώς έπεσε στο 13,4%, σκαρφαλώσαμε 12 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σημειώνουν ρεκόρ 20ετίας, οι εξαγωγές και η βιομηχανία κινούνται ανοδικά, κατώτατος μισθός θα αυξηθεί δύο φορές αυτό το έτος. Εφαρμόζουμε μόνιμα μέτρα με κοινωνική και αναπτυξιακή στόχευση. Ο ΕΝΦΙΑ έχει ήδη μειωθεί κατά 22% και επίκειται και άλλη μείωση. Η συνολική φοροελάφρυνση των νοικοκυριών είναι πολύ σημαντική, Ο μηδενικός φόρος γονικών παροχών έχει ανακουφίσει πλήθος νοικοκυριών, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε όλους τους φόρους και επέβαλε 29 νέους φόρους».

Για την ακρίβεια

«Πριονίζει αρκετά από αυτά που επιτεύχθηκαν. Γι’ αυτό δόθηκαν γενναίες επιδοτήσεις που αγγίζουν τα 2 δις ευρώ μέχρι στιγμής στους λογαριασμούς, ενώ ενισχύονται ξεχωριστά αγρότες και κτηνοτρόφοι. Υπάρχει 40% έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου, διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Οι έκτακτες παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία. Οι μαθητευόμενοι μάγοι και τα λεφτόδεντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές».

Για τον Μ. Φουρθιώτη

«Αφιερώσατε κ. Τσίπρα το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη, πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών. Είναι τόσο σημαντικός ο κ. Φουρθιώτης στο πολιτικό μας στερέωμα που κανείς άλλος αρχηγός δεν έκανε ούτε μια αναφορά σε αυτόν. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε κ. Τσίπρα; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;», είπε, ενώ νωρίτερα έδειξε να μην ξέρει πως ακριβώς έχει το όνομά του (Φουρθιώτης ή Βουρθιώτης)

Για τη Novartis

«Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπως έλεγε ο διαβόητος «Ρασπούτιν» υπουργός, αλλά για την σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης… Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αλλά συμμορία… Με αυτόν τον υπόκοσμο βρίσκεστε αγκαλιά… Δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι κ. Σαμαράς και Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας, οι κ. Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο. Πότε επιτέλους θα τους ζητήσετε συγγνώμη; Ήταν η πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ. Και μας κάνετε κηρύγματα για το κράτος δικαίου».

Για το ΚΙΝΑΛ

«Θα περίμενα οι διακηρύξεις σας περί αυτόνομης πορείας, να οδηγούσαν σε αυτόνομη στάση, διαφοροποιημένο λόγο και ανάλογη ψήφο. Δυστυχώς επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία».