"Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ κρίσεων πρωτοφανές" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ έκανε λόγο για ένα "πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον" του οποίου "οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων επηρεάζουν την Ελλάδα".

 

Είπε ότι "το γεγονός ότι η χώρα μας αντέχει, οφείλεται στο ότι η πολιτική που εφαρμόσαμε μας επιτρέπει να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πάντα μπορούν να υπάρχουν και χειρότερα όπως είδαμε την περίοδο 2015-2019".

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει και γνώση και σχέδιο, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ 30ετίας ενώ είπε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 43 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ανέργων, διαβεβαιώνοντας ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχίσουν όσο διαρκεί η κρίση.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική πολιτική για την στήριξη των αγροτών, αναφέρθηκε στην επιστροφή φόρου καθώς και στην κάλυψη κατά 80% στην αύξηση του ρεύματος, και στη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% προσθέτοντας ότι δόθηκαν έως τώρα 300 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την στήριξή τους.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7%, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν την μείωση ανεργίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια επενδύσεων, και στόχος είναι η δημιουργία 180 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης έκανε λόγο για μια "συμμαχία υπευθυνότητας" της κυβέρνησης με τους πολίτες, ενώ είπε ότι "μάθαμε την προηγούμενη δεκαετία να μην εμπιστευόμαστε ούτε μάγους, ούτε Χουντίνι που προτείνουν μαγικές λύσεις".

Τέλος αναφέρθηκε στην "ενίσχυση θωράκισης της χώρας" και είπε ότι αύριο εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για αναβάθμιση επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορά την έγκριση προμηθειών αεροσκαφών και φρεγατών.