Την ανάγκη να δοθούν ευκαιρίες στη νέα γενιά για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Apivita στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον ιδρυτή της εταιρείας Νίκο Κουτσιανά και ενημερώθηκε για το διαφορετικό «επιχειρείν, δημιουργείν και καινοτομείν» της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Apivita και το προσωπικό για τη θερμή υποδοχή και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, υπογράμμισε ότι ο χώρος της Apivita έχει πολλούς συμβολισμούς και σημείωσε ότι η εταιρεία αποδεικνύει στην πράξη τη δύναμη της δημιουργίας, καθώς και την οργάνωση και συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα.

Υποδειγματική η οργάνωση της Apivita

Αναφερόμενος στην υποδειγματική οργάνωση της εν λόγω επιχείρησης, αλλά και στη συνέχεια της, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι είναι «κάτι που μας λείπει, ιδίως εδώ στην Ελλάδα, στην ίδια τη δική μας δημιουργία, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ιδίως στον δημόσιο τομέα».

H έλλειψη συνέχειας ιδίως στο Δημόσιο πρέπει να σταματήσει

«Διότι δεν είχαμε και δεν έχουμε ακόμα την παιδεία της συνεργασίας, την παιδεία της συνέχειας. Ένα από τα χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνουν, ιδίως τον δημόσιο τομέα, είναι η έλλειψη συνέχειας. Δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε ό,τι καλό έχουμε μπροστά μας και να το προχωρήσουμε. Θεωρούμε ότι από μας ξεκινούν τα πάντα και καταλήγουν σε μας. Αυτή η έλλειψη συνέχειας πρέπει να σταματήσει. Και το μελίσσι και η επιχείρηση εδώ που είναι οργανωμένη πάνω στην χρήση του μελισσιού, μας το δείχνουν», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα στοιχεία εκείνα που ξεχωρίζουν την Apivita στάθηκε σε τρία σημεία κάνοντας λόγο:

Πρώτον, για την σημασία που αποδίδει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την ιδιαίτερη αξία της στους καιρούς μας για την κοινωνική συνοχή. «Η οργάνωση της επιχείρησης πάνω στο πρότυπο μιας υποδειγματικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία αν αναλογισθούμε σε ποιους καιρούς βρισκόμαστε, πόση ανάγκη υπάρχει να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, σε μια κοινωνία που χειμάζεται, που κινδυνεύει ή μάλλον κινδύνευσε. Χρησιμοποιώ αυτό τον χρόνο για να σηματοδοτήσω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι θα τραβήξουμε μπροστά.

Αλλά η εμπειρία που περάσαμε πρέπει να μας διδάσκει ότι στα δύσκολα ήταν η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη του καθενός προς τον άλλον που έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ο τρόπος με τον οποίον έχετε οργανώσει την εταιρική κοινωνική ευθύνη εδώ είναι ένας τρόπος που δείχνει πόσο είναι στραμμένη η Apivita στο κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στην Καινοτομία, επισημαίνοντας ότι η Apivita χρησιμοποιεί τον πρωτογενή τομέα και αναφέρθηκε ειδικότερα στη βιοποικιλότητα της Ελλάδα και στον πλούτο της ελληνικής γης. Υποστήριξε, επίσης, ότι ο πρωτογενής τομέας έχει υποτιμηθεί επώδυνα στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα διαθέτει την πρώτη ύλη και στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση αυτού του τομέα.

Τρίτον, τόνισε την Επιστημονική Έρευνα, σημειώνοντας την ανάγκη ανάπτυξής της στην Ελλάδα και ανάπτυξης ευκαιριών για τους νέους επιστήμονες στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. «Η επιστημονική έρευνα που επίσης μας λείπει, σε έναν λαό μάλιστα που από την φύση του είναι ερευνητικός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό διαπρέπουν. Και ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν, ιδίως στις θετικές επιστήμες, είναι δυσανάλογος σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της Ελλάδας. Γιατί άραγε αυτοί οι άνθρωποι παράγουν αυτά τα αποτελέσματα με την ελληνική ψυχή τους, το ελληνικό πνεύμα τους, όταν βγαίνουν έξω; Τι είναι εκείνο που μας εμποδίζει εδώ να αναπτύξουμε αυτό το πνεύμα, το ερευνητικό; Χαίρομαι γιατί πραγματικά η Apivita έχει αυτή τη νοοτροπία της επιστημονικής έρευνας, της έρευνας σε χώρους οι οποίοι έχουν βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Γιατί αυτή η επιστημονική έρευνα που γίνεται εδώ έχει τις ρίζες στον Ιπποκράτη. Και μην ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του Ιπποκράτη, όχι μόνον ισχύουν ακόμα, αλλά ίσως δεν έχουμε φτάσει ως το τέλος του βάθους της σκέψης του Ιπποκράτη» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στον εμπνευστή και ιδρυτή της Apivita Νίκο Κουτσιανά, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το επιχειρηματικό του θάρρος και την επιμονή του και τον συνεχάρη για την υλοποίηση της ιδέας του, που ξεκίνησε από τα φυσικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες της Ελληνικής γης.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι όπου στην Ελλάδα υπάρχει η δύναμη της δημιουργίας και άνθρωποι με την ίδια νοοτροπία στον ιδιωτικό τομέα εκείνος δηλώνει την προθυμία να τους επισκεφθεί εάν του το ζητήσουν.

Κουτσιανάς: Η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στην Apivita αποτελεί στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσιανάς, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Apivita και υποστήριξε ότι η παρουσία του στην εταιρεία, αλλά και οι επισκέψεις του σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν, πως είναι ένας Πρόεδρος που βρίσκεται κοντά στον κόσμο και αντιλαμβάνεται τις αγωνίες της εποχής.

Σημείωσε, επίσης, ότι η επίσκεψη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Apivita αποτελεί στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Apivita αναφέρθηκε στο διαφορετικό «επιχειρείν, δημιουργείν και καινοτομείν» της εταιρείας επισημαίνοντας παράλληλα, το όραμα, την φιλοσοφία, τις αξίες, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει την επιχείρηση και τα στελέχη της.

«H Apivita είναι, σήμερα, μία εταιρία που αγκαλιάζει την ελληνική φύση, τον Ιπποκράτη και τη μελισσοκομία, κάνοντας προϊόντα φυσικά, αποτελεσματικά, ολιστικά, που μεταφέρουν την ελληνική φύση, τον Ιπποκράτη και τα μελισσοκομικά προϊόντα και κατά συνέπεια την Ελλάδα σε 15 χώρες του κόσμου», τόνισε ο κ. Κουτσιανάς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον πυρήνα της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής με βάση τις πηγές και τον φυσικό πλούτο τής ελληνικής γης και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και αγάπης για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Apivita τάχθηκε κατά της αντιπαλότητας και υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ξαναδιδάξει πολιτισμό και επιχειρηματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας Apivita κ. Κουτσιανά και τα διευθυντικά στελέχη στο βιοκλιματικό κτίριο της εταιρείας, επισκέφθηκε τα υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και καινοτομίας, το τμήμα παραγωγής και συσκευασίας, καθώς και τον Βοτανικό Κήπο, που φέρει το όνομα του Ιπποκράτη και τέλος τα μελίσσια της Apivita.