Την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επανένωση της Μεγαλονήσου, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την 59η Επέτειο Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού εκφράζει εκ μέρους του ελληνικού λαού τις θερμότερες ευχές για ελευθερία, ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και όλων των Κυπρίων, τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Μεγαλονήσου, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής αλλά και βιώσιμης και λειτουργικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργησης του αναχρονιστικού Συστήματος των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων και υπογραμμίζει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη, ευθεία, παραβίαση της κυριαρχίας της και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις θαλάσσιες ζώνες της κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι απέναντι σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, οι οποίες στρέφονται τόσο κατά της διεθνούς νομιμότητας όσο και κατά της ευρωπαϊκής νομιμότητας -άρα και κατά των ευρωπαϊκών αρχών και πολιτικών- Κύπρος και Ελλάδα προτάσσουν, από κοινού, όλα τα νόμιμα, ευρωπαϊκά και διεθνή, ειρηνικά μέσα και καταλήγει με την διαβεβαίωση προς τον Κυπριακό λαό ότι όλες οι κοινωνικές και πολιτικές Δυνάμεις του Έθνους θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας με ομοψυχία, επιμονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Αναλυτικά, η επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έχει ως εξής:

«Με την ευκαιρία της 59ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακαλώ, δεχθείτε, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς, θερμότατες ευχές για ελευθερία, ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και όλων των Κυπρίων.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής προκειμένου να εκφράσω, εν μέσω μάλιστα της τρέχουσας κρίσιμης συγκυρίας που αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επανένωση της Μεγαλονήσου. Επανένωση, που μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής αλλά και βιώσιμης και λειτουργικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Αναγκαίοι όροι προς τούτο, βεβαίως, είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού Συστήματος των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων.

Δυστυχώς, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει, επιπρόσθετα, την συνεχιζόμενη, ευθεία, παραβίαση της Κυριαρχίας της και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις Θαλάσσιες Ζώνες της κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Απέναντι σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, οι οποίες στρέφονται τόσο κατά της Διεθνούς Νομιμότητας όσο και κατά της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας -άρα και κατά των Eυρωπαϊκών Αρχών και Πολιτικών- Κύπρος και Ελλάδα προτάσσουμε, από κοινού, όλα τα νόμιμα, Eυρωπαϊκά και Διεθνή, ειρηνικά μέσα.

Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω, εκ νέου, ότι όλες οι Κοινωνικές και Πολιτικές Δυνάμεις του Έθνους θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας με ομοψυχία, επιμονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».