Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.: το καθαρό αυτό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Ρ. Ρίβλιν.

Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς, επέμεινε, εξηγώντας ότι ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ισραηλινό Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράμμισε ακόμη ότι επιζητούμε την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, την καταπολέμηση της τρομοκρατικής βαρβαρότητα του ISIS και επιδιώκούμε όπως είπε, «τη λύση του παλαιστινιακού, λύση που να εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια και στους δύο λαούς».

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τον Ισραηλινό Πρόεδρο να στηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας και αναφέρθηκε και σε τέσσερα ανοιχτά ζητήματα. «Πρώτα από όλα το Κυπριακό, που είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να λυθεί. Δεν μπορεί να ανεχθεί λύση που θα άφηνε να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Η λύση πρέπει να περνάει μέσα από τον σεβασμό της ευρωπαϊκής κυριαρχίας της Κύπρου», είπε για να προσθέσει.

«Επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική, χρειαζόμαστε όμως πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Του δικαίου της θαλάσσης και της συνθήκης της Λωζάννης που δεν αφήνει γκρίζες ζώνες».

Δηλώσεις Ρίβλιν

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αφού μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως στον τομέα της ασφάλειας και στον στρατιωτικό τόνισε και εξήρε την αμέριστη βοήθεια της Ελλάδας στην ίδρυση του μουσείου του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ είπε, έχουν κόκκινες γραμμές και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να τις προσπεράσουμε. Αρκετά με τους πολέμους. Να βρεθούν λύσεις χωρίς να προσπερνάνε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Ριβλίν για προσθέσει πως «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας σε Ρίβλιν: Να κάνουμε γενναία βήματα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή