Για την κατάσταση στο μέτωπο του κορονοϊού και για τα αποτελέσματα της τριμερούς διάσκεψης στην Κύπρο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα απο την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά" και πρόσθεσε ότι το απόγευμα θα απευθυνθεί στους Έλληνες για το "που βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε". Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού το τηλεοπτικό μήνυμα θα προβληθεί στις 19:00.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία σε σχέση με τον κορονοϊό, και τόνισε ότι "δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης στα σχολεία, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα" και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.

"Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελλεγγύη" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», έχει στο τραπέζι μια σειρά από νέα μέτρα για τις περιοχές όπου ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 έχει γίνει πορτοκαλί, ώστε να μην εξελιχθεί σε κόκκινο. Το νέο πλέγμα των μέτρων δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ληφθεί αποφάσεις υπό την πίεση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων.

Τα τρία μέτρα

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια -αυτή τη στιγμή- αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας.
  • Στο τραπέζι βρίσκεται και το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας, ωστόσο εξετάζεται το πώς μπορεί αυτό να εφαρμοστεί. Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
  • Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Η ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα τόνισε ότι στην τριμερή διάσκεψη στην Κύπρο, επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα τους κανόνες καλής γειτονίας, και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται ότι δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το Νοέμβριο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

 

Κ.Σακελλαροπούλου: Τα μέτρα αλλά αποσκοπούν στην προστασία των άλλων - "Ταραξίας η Τουρκία"

"Ο ιός χτυπάει συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των άλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο να γίνει αντιληπτό" τόνισε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ότι οι νέοι έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής, και ενδεχομένως αισθάνονται λιγότερο ευάλλωτοι αλλά "αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει είναι ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί κάποιος για τον εαυτό του να αναδεχθεί κάτι. Δεν μπορεί όμως να αναδεχθεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο" πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην παρουσία της στο Καστελόριζο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δήλωσε εντυπωσιασμένη από την πειθαρχία των παιδιών στα μέτρα ασφάλειας και τη μάσκα, και είπε ότι "τα παιδιά έχουν πολλά να μας διδάξουν για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με την πειθαρχία και την κοινωνική συμπεριφορά".

Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε "ταραξία" την Τουρκία και είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, δυστυχώς όμως μια γειτονική χώρα ακολουθεί το ρόλο του ταραξία.

Πρόσθεσε ότι και η Ευρώπη έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, και πρέπει η αρχή της αλληλεγγύης κάποια στιγμή να επικρατήσει.