(upd15:54)«Σε κάθε δημοκρατία είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορές, αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορές στα μεγάλα και τα σημαντικά, εκείνα δηλαδή που έχουν σημασία για την πορεία του λαού μας και του έθνους μας», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Καλαμάτα.

«Απέναντι σε αυτήν την ενότητα είμαστε όλοι υπόλογοι και θα δώσουμε λογαριασμό στην ιστορία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πολλώ μάλλον όταν αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δεν αγωνίζεται μόνο για τον λαό της, δεν αγωνίζεται μόνο για την έξοδο από την κρίση και για την υπεράσπιση των εθνικών της δικαίων και εθνικών της παρακαταθηκών».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «βλέποντας κατάματα την πραγματικότητα έχουμε και ένα άλλο μεγαλύτερο ρόλο» και εξήγησε: «Χωρίς αλαζονεία, αλλά με πλήρη συνείδηση του τι είμαστε εμείς οι Έλληνες και τι είναι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτήν την ενότητα την οφείλουμε και στο ότι η Ελλάδα μας, μπροστά στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο σταθερότητας και δημοκρατίας στη δύση, για να υπερασπιστεί την ειρήνη, τα μεγάλα ιδανικά της δημοκρατίας και τον άνθρωπο».

«Τούτες τις ώρες, που έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις για την πορεία του λαού μας σε ό,τι αφορά την ευημερία, την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και των εθνικών μας παρακαταθηκών, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι να αναλογιστούμε την ιστορία μας, την κληρονομιά μας και ενωμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνεχίζοντας την αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος για την εορτή της πολιούχου της πόλης, Παναγίας Υπαπαντής.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «η Παναγία να μας δίνει τούτες τις ώρες δύναμη, σύνεση και κυρίως αρραγή ενότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος» προσθέτοντας: «Στέκομαι, κυρίως, στην αρραγή ενότητα, γιατί πρέπει να αναλογιστούμε εμείς οι Έλληνες, πως υπό όρους ενότητας μεγαλουργήσαμε και πως υπό όρους διχασμού θρηνήσαμε ακόμα και εθνικό μας κορμό».

Όσον αφορά στον ρόλο της Ελλάδας για την υπεράσπιση της ειρήνης και των μεγάλων ιδανικών της δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Αυτόν τον ρόλο τον οφείλουμε απέναντι στην ίδια τη διεθνή κοινότητα και η Ελλάδα μπορεί να τον διαδραματίσει. Το έχει αποδείξει με την ιστορία της, το έχει αποδείξει και όταν ακόμα κατακτήθηκε, διότι δίδαξε με το παράδειγμά της τι σημαίνει αντίσταση και τι σημαίνει ελευθερία. Και ύστερα το οφείλουμε και απέναντι στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, τώρα που είμαστε αναπόσπαστο μέλος της και του σκληρού πυρήνα της. Χωρίς αλαζονεία, πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να διαδραματίσουμε έναν σημαντικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει, για να διαδραματίσει τον πλανητικό της ρόλο, για την εμπέδωση της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε όλον τον κόσμο». Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «για να γίνει αυτό, χρειάζεται και εκείνη να υποστεί αλλαγές και οι αλλαγές αυτές αφορούν την εμβάθυνση και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, διότι για να διαδραματίσει η Ευρώπη αυτόν τον ρόλο, μόνο ενιαία και με βάθος θεσμικό και πολιτικό μπορεί να προχωρήσει».

Όπως συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και σε αυτόν τον τομέα, «η Ελλάδα, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, έχει τον δικό της ρόλο να παίξει, αλλά για να γίνει αυτό είναι σαφές ότι πρέπει οι ίδιοι να έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι παίρνουμε τα μηνύματα των καιρών και από τους προγόνους μας, αλλά και ενόψει ιστορίας».

Απευθυνόμενος προς τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε: «Σεβασμιότατε, σας ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή μας συνάντηση, διότι η λιτάνευση ιεράς εικόνας μάς έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε όλοι μαζί εδώ, μας δίνει ξανά τη δυνατότητα να σκεφτούμε, κάτω από τη σκιά της Παναγίας, τι είναι εκείνο που πρέπει να κάνουμε για τον τόπο μας και για τον λαό μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «να είμαστε και του χρόνου όλοι εδώ και με την Ελλάδα μας, τον τόπο μας και τον λαό μας να είναι ακόμα περισσότερο αισιόδοξος και δημιουργικός».

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και όλους όσοι παραβρέθηκαν στη σημερινή γιορτή της πολιούχου, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στο επίσημο γεύμα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά.