Τριπλό, αυστηρό μήνυμα προς Άγκυρα, Σκόπια και Τίρανα έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την υποδοχή του Γεωργιανού ομολόγου του Γκιόργκι Μαρκβελασβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η αντιμετώπιση των γειτόνων της από την Ελλάδα γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, ο κοινός παρονομαστής, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την τριπλή τοποθέτησή του από το Κυπριακό, αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα, όπως είπε, στο οποίο η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτή όμως -διευκρίνισε στην επόμενη φράση του- μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση του σεβασμού των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαίου ως προς την κυριαρχία των κρατών-μελών.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρχουν στην Κύπρο εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα Κατοχής. Όσο υπάρχουν τουρκικές εμμονές, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση της διεμήνυσε ο Πρόεδρος.

Η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της, όμως οι φιλίες στηρίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Προέδρου, ο οποίος έκανε εν συνεχεία ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάνης: Δεν επιδέχεται αναθεώρηση-επικαιροποίηση, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

Τούτων δοθέντων, «όταν και εφόσον η Τουρκία σέβεται τις θέσεις για το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λοζάνης, εδώ είμαστε για την ευρωπαϊκή προοπτική της. Διαφορετικά είναι εκείνη που παίρνει την ευθύνη, αν θα συμβεί το αντίθετο», τόνισε ο Πρόεδρος.

Στο δεύτερο θέμα, αυτό των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της, θέλει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά όλα εξαρτώνται από την επίλυση του ζητήματος του ονόματος -και «το όνομα μπορεί να λυθεί μόνο όταν δεν αποπνέει αλυτρωτισμό». Για αυτό και ζήτησε, ο βόρειος γείτονάς μας να επιφέρει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη του και ιδίως στο Σύνταγμα, ώστε να δοθεί λύσει στο όνομα χωρίς αλυτρωτισμό.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας. Αναγκαίος όμως ο σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε θέματα που έχουν τεθεί εκ νέου από την άλλη πλευρά τις ημέρες αυτές: «Κάνει ένα μεγάλο λάθος η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας υποστηρίζοντας δήθεν δικαιώματα κάποιων, που ήταν κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής, συνεργάτες των Ναζί», είπε και πρόσθεσε ότι το να θέλει κάποιος να γίνει μέλος της Ε.Ε., και να υποστηρίζει ανύπαρκτα δικαιώματα συνεργατών των Ναζί, «δεν νομίζω ότι δείχνει μια σοβαρή ευρωπαϊκή προοπτική». «Όταν υπάρξει μια άλλη θέση, η Ελλάδα είναι εδώ» για να βοηθήσει τη γειτονική χώρα ως προς την Ε.Ε., κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψή του στην Αθήνα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και ευχαρίστησε την Ελλάδα «για τη συμπαράσταση στα θέματα της εδαφικής ακεραιότητας, στα θέματα που αφορούν τα κατεχόμενα και τα προβλήματα που έχουμε σχετικά με αυτά».

Ευχαρίστησε, επίσης, την ελληνική πλευρά για την έμπρακτη συμπαράσταση όταν η οικονομική κρίση ανάγκασε χιλιάδες Γεωργιανούς να φύγουν από την χώρα τους και να αναζητήσουν βοήθεια στην Ελλάδα και υπογράμμισε: «Εμείς οι Γεωργιανοί, σαφέστατα βλέπουμε το μέλλον μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε τη Γεωργία ως «γέφυρα» που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και σημείωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα είναι ήδη πραγματικότητα ο αγωγός φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ασία με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, τόνισε την σημασία που αποδίδει η χώρα του στην συμπαράσταση της Ελλάδας για την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και εξέφρασε την βεβαιότητά του για την δυναμική των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Γεωργίας, ενώ κατέληξε απευθύνοντας πρόσκληση προς τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Γεωργία στις 26 Μαΐου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης Δημοκρατίας της Γεωργίας.