Μήνυμα προς τους εταίρους μας για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης χρέους, η οποία πρέπει να συνδυαστεί με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνομιλώντας με τον τον διοικητή της ΑΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον οποίο υποδέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η αναλογική ισότητα είναι η κορωνίδα της δικαιοσύνης στον χώρο της φορολογίας, ανέφερε απευθυνόμενος στον διοικητή της ΑΑΔΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια την επιταγή του Συντάγματος για την αναλογική ισότητα στην φορολογία, ότι δηλαδή οι Έλληνες συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Στο δεύτερο θέμα που εστίασε ο κ. Παυλόπουλος και όπως είπε αφορά τους εταίρους μας είναι η ελάφρυνση χρέους, λέγοντας ότι η Ελλάδα, με τις θυσίες του λαού της, απολύτως συνεπής, επιτυγχάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα που πρέπει να χει» και κάλεσε τους εταίρους μας να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να καταστεί διαχειρίσιμο.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος γιατί όπως είπε η συζήτηση έχει αρχίσει. «Και έχει αρχίσει και προς την σωστή κατεύθυνση, κατά την γνώμη μου. Δηλαδή, η ελάφρυνση να υπάρξει και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ανάπτυξης που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα. Γιατί η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδυασθεί με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Χώρας. Αυτό, όπως γνωρίζετε, είναι ο καλύτερο τρόπος για να μειώσουμε το χρέος. Η ανάπτυξη είναι εκείνη που τελικά θα μειώσει το χρέος, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν το ίδιο το χρέος».

Ακολουθεί ο διάλογος Προκόπη Παυλόπουλου – Γιώργου Πιτσιλή:

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Καλημέρα σας, είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μένα σήμερα να σας παραδίδω αντίγραφα της απολογιστικής έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017. Ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων. Είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό, γιατί υπερκαλύψαμε όλους τους στόχους που μας ετέθησαν. Υπήρξαν όμως και πολλοί τομείς στους οποίους θα θέλαμε να έχουμε πάει καλύτερα. Τους έχουμε εντοπίσει και ήδη εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Σχεδιάζουμε το αύριο της Φορολογικής Διοίκησης. Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε στον Υπουργό Οικονομικών ένα πρώτο σχέδιο μεταρρυθμιστικών δράσεων για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και περιμένουμε τις παρατηρήσεις του.

Παράλληλα δουλεύουμε εντατικά στο κομμάτι της φορολογικής συμμόρφωσης, στο να αποτυπώσουμε, αν θέλετε, τις συμπεριφορές των φορολογουμένων και πώς θα αντιμετωπίσουμε καθεμία απ’ αυτές με στόχο να ωθήσουμε τους πολίτες στην οικειοθελή συμμόρφωση. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τον πολίτη, τα πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία τα βλέπουμε μέσα από την λειτουργία μας και για τα οποία πρέπει να σκεφτούμε λύσεις. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε ευλαβικά την Αρχή του Κράτους Δικαίου της Φορολογικής Διοίκησης.

Στους δύο λοιπόν αυτούς τομείς πρέπει να σας πω ότι από την μία πλευρά σκεφτόμαστε και αναπτύσσουμε δράσεις για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη σε σχέση με την συμμόρφωση του. Να κάνουμε, δηλαδή, την συμμόρφωση πιο εύκολη γι’ αυτόν που την επιδιώκει. Και από την άλλη πλευρά να βρούμε και λύσεις, να δοθεί μια ανάσα Και έχουμε ξεκινήσει την διερεύνηση σε αυτό το κομμάτι με τις τράπεζες. Στο πώς αυτοί που θα είναι συνεπείς με τις ρυθμίσεις τους θα μπορούν να πάρουν μια ανάσα για να λειτουργήσουν. Σημασία έχει και το κομμάτι του Κράτους Δικαίου από τη στιγμή που στη Φορολογική Διοίκηση έχει ανατεθεί αν θέλετε, και οιονεί δικαιοδοτικός ρόλος. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνεται με σθένος και δικαιοδοσία, όπως είχα την ευκαιρία να σας το πω και πέρυσι. Έχουμε δώσει εντολή όλες οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου ο καθένας μπορεί να δει ποιο είναι το σκεπτικό της Φορολογικής Διοίκησης. Και σε όλα αυτά μέσα η συμβουλή σας, κ. Πρόεδρε, είναι πάντοτε πολύτιμη για το τι πρέπει να βελτιώσουμε, αλλά και το τι πρέπει να διορθώσουμε στο μέλλον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Θέλω να συγχαρώ την ΑΑΔΕ για την επίτευξη πολλών στόχων, επίσης δε για το γεγονός ότι είναι μια πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή και το αποδεικνύει. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος της.\

Δύο παρατηρήσεις. Η μία για τα δικά μας και η άλλη για την αναμενόμενη -ελπίζω- συμπεριφορά των εταίρων μας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε - το ξέρετε και από την άλλη σας ιδιότητα την κοινή μας ιδιότητα, τη νομική - ότι στο επίπεδο της φορολογίας πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια την επιταγή του Συντάγματος για την αναλογική ισότητα στην φορολογία, ότι δηλαδή οι Έλληνες συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μην το ξεχνάμε αυτό. Η αναλογική ισότητα είναι η κορωνίδα της δικαιοσύνης στον χώρο της φορολογίας. Όπως επίσης, είναι ανάγκη οι ρυθμοί της επίλυσης των διαφορών μέσω της ενδικοφανούς διαδικασίας να επιταχυνθούν, ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να λύνουν αυτές τις διαφορές, ει δυνατόν πριν φτάσουν στα δικαστήρια. Γνωρίζουμε ότι πλέον η επίλυση των διαφορών στην διοικητική δικαιοσύνη είναι δυσχερής. Ας μην αυταπατώμεθα. Ένα από τα μειονεκτήματα της όλης μνημονιακής νομοθεσίας είναι και το γεγονός ότι η δικαστική προστασία, και ιδίως η προσωρινή δικαστική προστασία και στις φορολογικές διαφορές, έχει απομειωθεί σημαντικά. Σε βαθμό που είναι προβληματική ακόμα και με βάση την ρύθμιση του άρθρου 20, παρ. 1 του Συντάγματος.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τους εταίρους μας, όπως σας είπα. Η Ελλάδα, με τις θυσίες του Λαού της, απολύτως συνεπής, επιτυγχάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα που πρέπει να έχει. Κι αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη αυτή τη στιγμή που πρέπει να κάνουν και οι εταίροι μας αυτό που τους αναλογεί. Και μιλάω για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο. Πραγματικά αισθάνομαι κάπως αισιόδοξος από το ότι η συζήτηση έχει αρχίσει. Και έχει αρχίσει και προς την σωστή κατεύθυνση, κατά την γνώμη μου. Δηλαδή, η ελάφρυνση να υπάρξει και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ανάπτυξης που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα. Γιατί η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδυασθεί με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Χώρας. Αυτό, όπως γνωρίζετε, είναι ο καλύτερο τρόπος για να μειώσουμε το χρέος. Η ανάπτυξη είναι εκείνη που τελικά θα μειώσει το χρέος, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν το ίδιο το χρέος. Ήθελα να το πω αυτό τέτοιες μέρες ακριβώς γιατί αναμένουμε την ίδια συνέπεια και από τους εταίρους μας. Να είστε καλά και πάλι. Χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση.

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, ένα πολύ γρήγορο σχόλιο σε αυτά που είπατε, μάλλον μια ενημέρωση. Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αύξησε το ποσοστό των εξεταζομένων ενδικοφανών προσφυγών από το 2015 που ήταν στο 55% στο 92%. Που σημαίνει, πάνω από εννέα στις δέκα υποθέσεις εξετάζονται από την Φορολογική Διοίκηση, αυτό είναι μια τεράστια πρόοδος. Επίσης, μειώθηκε σε συνολική βάση το ποσοστό των συμπολιτών μας που προσφεύγουν στα δικαστήρια από το 53% στο 42%. Κι αυτό, αν θέλετε, είναι μία ένδειξη καλυτέρευσης και αυξήθηκε το ποσοστό αποδοχής σε ευθυγράμμιση με το τι θα έπρεπε με βάση και την νομολογία των δικαστηρίων. Έχετε πάρα πολύ δίκιο που τα επισημαίνετε, νομίζω ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση στο κομμάτι αυτό. Χαίρομαι που βλέπω ότι και στο κομμάτι της συμμόρφωσης υπάρχει μία διεθνής αναγνώριση ότι η Φορολογική Διοίκηση έχει αρχίσει και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.