Πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% και ανάπτυξη 2,5% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018. Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις για όλους τους επιμέρους τομείς, όπως διεξοδικά τις κατέγραψε το bigbusiness.gr.

Προσδοκίες, περικοπές, φόροι, νέο κόστος για την κοινωνία και αισιοδοξία, στο «μίξερ» του προϋπολογισμού. Στόχος; η ασφαλής, καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Στόχος; ο επόμενος να είναι καλύτερος, όπως το έθεσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Αυξημένα κατά 951 εκατ. ευρώ προβλέπονται τα φορολογικά έσοδα.

Στα 2,7 δισ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Στα 6,75 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων,

- Προβλέπεται μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων.

Η πρόβλεψη για επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στηρίζεται στις προβλέψεις για:

-Θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση (κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ), που ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας.
-Θετική συνεισφορά από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης.
-Περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.

Κοινωνικό μέρισμα για 3,5 εκατ. πολίτες

Από εκεί και πέρα, κοινωνικό μέρισμα σε 1.459.834 νοικοκυριά, με μέσο ύψος του μερίσματος 483 ευρώ ανά νοικοκυριό, προβλέπει ο προϋπολογισμός. Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, ήτοι στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

Την ίδια ώρα προβλέπεται μείωση της ανεργίας από το 21,7% το 2016 στο 19,9% φέτος και στο 18,4% το 2018.

ProipologismosVoulis2018

Διαβάστε επίσης: Βούτσης: Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο καλύτερος/Εύχομαι ο επόμενος να είναι ακόμα καλύτερος