«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια κρυφή αντικοινωνική ατζέντα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην τριτολογία του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία. Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι σε συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης το 1993 είχε δηλώσει: «Ε, όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία!» και τέλος, τον προκάλεσε, αν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό που αφορά τον ίδιο, την οικογένεια του ή υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα.

«Λάσπη στον ανεμιστήρα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα υπονοούμενα που άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία, για μέλη της οικογενείας και συγγενικά του πρόσωπα και τον προκάλεσε, αν έχει τη στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα να αναδείξει αν έχει κάποια στοιχεία και να τα πάει στον εισαγγελέα.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε που έψαξε, με ποιες μεθόδους και πως τα βρήκε αυτά ο κ. Μητσοτάκης, για θέματα της οικογενείας του, και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ δήλωσε: «Τον προκαλώ αν έχει στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα να τα αναδείξει. Αναφέρθηκε σε οικογενειακές υποθέσεις δικές μου με δάνειο. Δεν γνωρίζω καν. Τον προκαλώ αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά εμένα, την οικογένεια μου, υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, να τα πάει στον εισαγγελέα. Απλά και σταράτα. Με αυτά δεν θα παίζουμε».

«Λάσπη στον ανεμιστήρα» χαρακτήρισε και την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση έδωσε έργα στον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα και σημείωσε: «Ποια έργα δώσαμε εμείς στον κ. Καλογρίτσα; Δεν έγινε διαγωνισμός; Εχει να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο; Λάσπη, λοιπόν, στον ανεμιστήρα».

Για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά απλώς αναφέρθηκε σε θέματα που είναι ήδη γνωστά, όπως οι ένορκες καταθέσεις που έδωσε η πρώην γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου για την υπόθεση της ΖΙΜΕΝΣ, στοιχεία για την υπόθεση Novartis, e-mail του κ. Φρουζή προς τον κ. Μητσοτάκη και άλλα τα οποία απασχολούν, ήδη, τους δικαστικούς λειτουργούς.

Δεν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης για τον χρηματοδότη της συζύγου του

Ειδικότερα σε ότι αφορά στη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη ο κ.Τσίπρας επισήμανε: «Ενα πράγμα πολύ συγκεκριμένο ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη και δεν μου απάντησε: Ποιος είναι αυτός ο επιχειρηματίας και η off shore που χρηματοδοτεί τη σύζυγό του και άρα τον ίδιο-και ας αφήσουμε αυτή την καραμέλα των προσωπικών σχέσεων, θέλει να γίνει πρωθυπουργός-με 850.000 και χρηματοδοτεί και το «Πρώτο Θέμα» με 8.000.000; Δεν είναι θέμα αυτό που αφορά την πολιτική ζωή του τόπου, τη δημοκρατία;»

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «ο υποψήφιος της Δεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές έχασε τις εκλογές για μια υπόθεση που αφορούσε τη σύζυγο του, όχι για 850.000 χρηματοδότηση κρυφού επιχειρηματία, αλλά γιατί ήταν σε μια θέση αργομισθίας και έπαιρνε κάνα δυο χιλιάρικα το μήνα».

«Γι αυτό έχασε τις γαλλικές εκλογές, γιατί θέλουμε να είμαστε Ευρώπη, θέλουμε να μείνουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να είμαστε Ευρώπη με συνθήκες διαπλοκής που θυμίζουν ανατολή και όχι Ευρώπη», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Πουθενά δεν αναφέρεται μακεδονικό έθνος στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρεται «μακεδονικό έθνος», χαρακτήρισε «λαθροχειρία» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη και προέτρεψε τον πρόεδρο της Ν.Δ και τους βουλευτές να διαβάσουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Μάλιστα πήρε ο ίδιος στα χέρια του μια αστυνομική ταυτότητα του 2007 και διάβασε ότι στη θέση ιθαγένεια γράφει «Nationality».

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό «Εψιλον» της Ελευθεροτυπίας, στις 17 Ιανουαρίου 1993, με κεντρικό τίτλο: «Ε, όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία! Και το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί με συμβιβασμό, σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό».

Σχολίασε πως «τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπιζόταν μια θέση που ήταν η επίσημη θέση της Ν.Δ και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και άρα ήταν σε μια ορθή στάση και θέση σε σχέση με την πολιτική του κληρονομιά, την οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές και σε δημόσιες δηλώσεις του αργότερα αλλά και σε αυτό εδώ το βήμα».

«Το 2016, σας θυμίζω, ο κ. Μητσοτάκης, για το μακεδονικό, μας εγκαλούσε εδώ στη Βουλή, γιατί δεν το φέρνετε και ότι η θέση μας είναι το Βουκουρέστι και η σύνθετη ονομασία. Βεβαίως, αργότερα, για λόγους, που έχουν να κάνουν, και είναι γνωστοί, με την ανάγκη ενότητας του κόμματος σας και της ηγεμονίας της ακροδεξιάς πτέρυγας, άλλαξε θέση και προσχώρησε σε μια άποψη η οποία δεν αποτελεί την πάγια θέση και του ίδιου και της παράταξης σας», συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κρυφή αντικοινωνική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν έχει αντικοινωνική ατζέντα και παρέπεμψε στην ομιλία που έκανε πριν από έναν περίπου μήνα ο πρόεδρος της Ν.Δ όπου ανέφερε, όπως είπε, ότι το οκτάωρο στις μέρες μας έχει ξεπεραστεί.

«Ηταν μια από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης μας έχει αιφνιδιάσει με την ειλικρίνεια των τοποθετήσεων του όταν βρίσκεται, βεβαίως, μπροστά σε ακροατήρια που μάλλον αισθάνεται ότι θα τους αρέσει αυτό το οποίο θα ειπωθεί. Στη Βουλή σήμερα είπε διαφορετικά. Όταν, όμως, κάποιος λέει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο και δηλώνει φανατικός υποστηρικτής του αυστριακού καγκελάριου κ. Κουρτς που θέλει να καθιερώσει το 12ωρο, είναι βέβαιο ότι η ατζέντα που κρύβει στα ζητήματα της εργασίας είναι μια ατζέντα ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας (Δευτερολογία): Βιώσιμο το χρέος - Αποκτήσαμε πρόσβαση στις αγορές

Σε ένα «κρεσέντο ύβρεων» προχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κι αυτό είναι ένδειξη αμηχανίας και εκνευρισμού, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση για την οικονομία, αλλά μόνο για την οικονομία δεν μίλησε, ίσως γιατί αισθάνεται ότι δεν είναι προνομιακό πεδίο για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι δείγμα θράσους η κριτική της Ν.Δ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα όταν είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5% τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την οικονομία στη Βουλή

Παράλληλα είπε ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη επιτέλους βιώσιμο. «Αποκτάμε πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία & τους μικροομολογιούχους, όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σοκ για τον ελληνικό λαό ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παρατήρησε ότι πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού.

Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος

«Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

"Τζάμπα μάγκας" ο κ. Μητσοτάκης, μια "τρύπα στο νερό" η τροπολογία για τις συντάξεις

"Τζάμπα μάγκα" αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων.

Χαρακτήρισε "τρυπολογία" την τροπολογία, γιατί, όπως είπε, είναι μια "τρύπα στο νερό", ενώ προσέθεσε ότι είναι «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη.

Επισήμανε, ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην "τρύπα", αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία κ. Μητσοτάκη

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, δεν θα σας βγει σε καλό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

«Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Ήταν μια βαθιά πράξη αντίστασης και όποιος τη λοιδορεί είναι ανεπαρκής και λίγος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Εκτός από τις 5 Ιουλίου ο λαός ψήφισε και στις εκλογές στις 15 Σεπτεμβρίου και είναι αυτός που σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση τιμά και θα συνεχίσει να τιμά την εντολή του ελληνικού λαού.

Πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε "όψιμα μακεδονομάχος" από ανάγκη για να μην διασπάσουν τη Ν.Δ οι πατριδοκάπηλοι που έχουν χτίσει τις πολιτικές καριέρες τους πάνω στο Μακεδονικό, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα και παρατήρησε: "Κάνουν λαθροχειρία, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας. Η ιθαγένεια του γειτονικού λαού καθορίζεται σαφώς: Εκεί που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον όρο «Μακεδόνες» στα διαβατήριά τους, με τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα θα υπάρχει ο όρος «Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Και θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τους".

 

Τσίπρας (Πρωτολογία): Οριστική η έξοδος - Η χώρα έχει αλλάξει εικόνα και πήρε πίσω τον έλεγχο του μέλλοντός της

Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει καθαρά και αμετάκλητα από τα μνημόνια, υπερτόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνησή του παρέλαβε μία κατάσταση δραματική στην οικονομία. Τι είπε για τις αποφάσεις του Eurogroup, το πώς θα γίνεται ο έλεγχος της χώρας την μεταμνημονιακή περίοδο, για τις παρεκβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και πως σχολίασε τις επιθέσεις που δέχεται ο Πιερ Μοσκοβισί και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι « θα δεχτώ με μεγάλη ευχαρίστηση το δώρο που μου κάνετε να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας μετά την ιστορική επιτυχία της χώρας». Σε λίγες μέρες από τώρα, τον Αύγουστο, «με μεγάλη σας στεναχώρια, η χώρα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από το πρόγραμμα. Εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν η δίκη μας πέτυχε» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Ασχοληθήκατε με το πως θα ναρκοθετήσετε τη χώρα και πως η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία»

Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο προς το καλύτερο- Οι στόχοι υπερκαλύπτονται

«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην, η ανεργία έχει μειωθεί σε μια τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. 350.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός. «Οι δημοσιονομικοί στόχοι για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος, υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. Και μάλιστα αυτό συνέβη χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών για την κοινωνική πλειοψηφία. Επίσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε.

"Το 2017 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 1,5% και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, δηλαδή σχεδόν εξαπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που έκλεισε με 0,4% για το πρώτο τρίμηνο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να υπογραμμίσει πως τα ελληνικά ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ευρισκόμενα σήμερα στα επίπεδα του 2006.

«Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής» εξήγησε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε στοιχεία όπως: η αύξηση 6,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, η αύξηση σχεδόν 30% των καθαρών εισροών Ξένων 'Αμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2017 και η αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο 2018, κατά 11,6%.

«Και όλα αυτά, είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας που διαρκώς θα επιταχύνεται. Ιδιαίτερα μετά τη καθοριστική -και θα έλεγα ιστορική- πρόσφατη απόφαση του Eurogroup» επισήμανε.

Η απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές

Για την απόφαση του Eurogroup ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι αφορά την οριστική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. «Και φυσικά, την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη τον δανεισμό από τον επίσημο τομέα, αλλά μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές».

Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως πρόκειται «για απόφαση, η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ το πλέον σημαντικό, είναι ότι διαμορφώνει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία».

«Όπως γνωρίζετε, η επιτυχία, ή μη, αυτής της απόφασης, ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη μέρα. Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιούνη και μετά, αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Εκτός αν μετά τον Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι και οι αγορές κομμάτι αυτής της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνομενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταμνονιακή παρακολούθηση: Φαντασίωση της αντιπολίτευσης το δ’ μνημόνια - Ο λόγος επέστρεψε και πάλι στην Ελλάδα

Για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα... Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060... Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία».

«Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ' όψιν όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού».

Επεξεργαζόμαστε από τώρα τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη χώρα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε «δεν αναφέρθηκα σε όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις για τη χώρα, για να πείσω τον κ. Μητσοτάκη. Αυτός έχει τραβήξει το δρόμο του, μακριά από τις πραγματικές αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών». Συμπληρώνοντας ότι αναφέρθηκε σε αυτές «απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό που μας ακούει αυτή τη στιγμή και βλέπει ότι μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει προοπτική για τον τόπο. Που βλέπει ότι όλα όσα κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είχαν ένα σκοπό».

«Δεν προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό τρία χρόνια πριν, απλά και μόνο για να μην επιστρέψουν αυτοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Αλλά προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και με διαρκή αταλάντευτο στόχο να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι τώρα ξεκινά η πιο κρίσιμη περίοδος, «γι΄ αυτό και επεξεργαζόμαστε από τώρα τις απαραίτητες παρεμβάσεις που σταδιακά θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη χώρα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

«Να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αυξηθούν οι μισθοί, να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας στο περιθώριο» τόνισε.

Θυμώσατε κ. Μητσοτάκη γιατί ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο στόχος είναι κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, να δει απτά, στην καθημερινότητα του, σταδιακή βελτίωση, και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε: «Ξέρω κ. Μητσοτάκη ότι σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική.

Γιατί δεν αποτελεί κριτήριο για σας η βελτίωση των συνθηκών ζωής του ελληνικού λαού. Για το λόγο αυτό, θέλετε διαρκώς να ανακυκλώνεται η μιζέρια και η καχεξία, η καταστροφή και το έρεβος».

Ο πρωθυπουργό συνέχισε να απευθύνεται στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας «είμαι βέβαιος, ότι είστε νοήμων άνθρωπος και κατανοείτε τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν πλέον για τη χώρα. Απλά, εκτός από νοήμων, θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος» και «εσείς ουδέποτε υπήρξατε (θαρραλέος) και σήμερα το επιβεβαιώνετε ξανά. Διότι δεν έχετε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα».

«Και ξέρετε, όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος, συνήθως αντικαθιστά την απώλεια με πολιτικό θράσος. Το αποδείξατε με την πρόσφατη επίθεση σας στον επίτροπο Μοσκοβισί. Θυμώσατε διότι αναφέρθηκε στα πραγματικά δεδομένα. Θυμώσατε γιατί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χοντροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα. Θυμώσατε γιατί τα όσα είπε, κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα που στήσατε εδώ και μια τριετία» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε:

«Αφού ψεύτης ο Τσίπρας, ψεύτης και ο Μοσχοβισί, και αφού είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί είναι ψεύτες και όλοι όσοι αμέσως μετά το Eurogroup είπαν ακόμα πιο καθαρά όσα είπε προχθές εδώ ο επίτροπος. Και αφού ψεύτης ο Μοσκοβισί, ψεύτης και ο Γιούνκερ, που σε αυτή εδώ την αίθουσα μίλησε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο που σε αυτόν από ευγένεια και τακτ, δεν επιτεθήκατε».

«Ψεύτρα και η πραγματικότητα όταν δε σας αρέσει. Ψεύτες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στη Σύνοδο Κορυφής μας έδιναν συγχαρητήρια, ψεύτες τα στελέχη του ESM, ψεύτες οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης, Ψεύτρες οι αγορές ψεύτες όλοι» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την επίθεση προς την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «μια πρωτοφανή επικοινωνιακή υπεροπλία μέσων ενημέρωσης και μέσων προπαγάνδας στη Ελλάδα» που διαθέτει η ΝΔ. «Έχετε διάφορους φίλους της οικογενείας, με διάφορα τραβήγματα με τη Δικαιοσύνη είναι η αλήθεια, που για χάρη σας όμως έχουν αγοράσει μια ντουζίνα εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα» σημείωσε και τόνισε: «Αλλά το να πείσετε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση κομματάκι δύσκολο, δε νομίζετε;».

Επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί

Συνεχίζοντας την κριτική προς τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις συντάξεις. «Το εντυπωσιακότερο όλων όμως, δεν είναι μόνο η στάση σας σχετικά με την απέλπιδα προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε το μεγάλο ψέμα σας περί τέταρτου μνημονίου. Το πιο ενδιαφέρον είναι η πρεμούρα που σας έχει πιάσει σχετικά με τις συντάξεις. Τι πράγμα είναι αυτό; Κρατήστε τουλάχιστον λίγο τα προσχήματα... Τέτοιος θυμός πια; Τέτοιος πανικός; Δε μπορείτε να κρυφτείτε με τίποτα;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε:

«Ακούγοντας τη ρητορική σας και τις επιθέσεις σας, το συμπέρασμα είναι ένα. Ότι επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί. Εντάξει, εμείς έχουμε συνηθίσει στον κυνισμό σας. Αλλά αυτό ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό. Αποδείξατε αυτές τις δύο μέρες σε κάθε συνταξιούχο, τις πραγματικές προθέσεις σας. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία». «Όταν βλέπετε ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε όντως καλύτερα για το λαό, τότε χάνετε την ψυχραιμία σας».

Είπε επίσης πως σήμερα έγινε γνωστό από δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Βερολίνο να ζητήσει «διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο (για τις συντάξεις)». «Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ, δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα;» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας πως «ουσιαστικά βγήκατε και κατηγορήσατε εμένα και την καγκελάριο Μέρκελ ότι κάνουμε παζάρια. Ότι δήθεν ανταλλάξαμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά με τη δημιουργία νέων hotspots».

«Πραγματικά, υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Καθοδηγείστε πια μόνο από τη κυνική επιθυμία της εξουσίας. Από ορισμένους νεόκοπους συμβούλους. Και από τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ που έχουν κατακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία στο κόμμα σας. Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της παράταξής σας και πόσο διαφορετική θα ήταν και η πορεία της χώρας, αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε, λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, και εκλέγονταν από το πρώτο γύρο, όπως τότε διαφαίνονταν, πρόεδρος ο κ. Μεϊμαράκης.

Σημείωσε ότι με τον κ. Μεϊμαράκη είχε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. «Αντιπαρατεθήκαμε δυνατά στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Πάντοτε όμως με πολιτικά επιχειρήματα. Και του αναγνωρίζω και εγώ όπως και όλοι στην Ευρώπη, ότι στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, έβαλε μπροστά αυτό που καταλάβαινε ως εθνικό και όχι ως προσωπικό συμφέρον» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «σε αντίθεση με αυτή τη ντροπιαστική στάση που εσείς κρατάτε σήμερα, δεν θα εξευτελίζονταν πηγαίνοντας στο Βερολίνο να παρακαλάει για σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα».