Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την δημιουργία Εποπτευόμενων Χώρων Χρήσης ναρκωτικών και την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης

Με 229 «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών» ψηφίστηκε το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τους Εποπτευόμενους Χώρους Χρήσης. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη προβλέπει ότι οι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση θεραπευτικών δράσεων και συγκεκριμένα ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θα μπορούν να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν χώρους στους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών θα κάνουν χρήση της ουσίας υπό την εποπτεία επιστημόνων και σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αφού θα λαμβάνουν αποστειρωμένα υλικά χρήσης. Εκτός από την ασφάλεια που θα προσφέρουν οι χώροι αυτοί στους χρήστες, θα αποτελούν και μία γέφυρα μεταξύ αυτής της περιθωριοποιημένης ομάδας και των υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, θα είναι το πρώτο σκαλί για τους χρήστες ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα θεραπείας.

Αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων

Η τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ψηφίστηκε με 152 «υπέρ», 110 «κατά». Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η ΝΔ.

Η τροπολογία προβλέπει πως η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην Ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν. Στον αντίποδα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην Ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.