Από την 1 Ιανουαρίου του έτους θα ισχύσουν τα νέα επιδόματα πολυτέκνων, ενώ στις διάσπαρτες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της τρίτης αξιολόγησης, μπαίνουν ξανά στην «κρησάρα» τα βαρέα & ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς συστήνεται επιτροπή, η οποία θα τα αξιολογήσει εκ νέου σε διάστημα ενός έτους.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Επίσης, με άλλη διάταξη προωθείται η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την αναπηρία που θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο μόνο σε όσους υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις χορήγησης των ανάλογων επιδομάτων, εντός της περιφέρειας Αττικής.
Πιο αναλυτικά, οι ρυθμίσει του υπουργείου Εργασίας, προβλέπουν τα εξής:

1. Ο ΕΦΚΑ δεν δύναται να χορηγεί οποιασδήποτε μορφής δάνειο ή να παρέχει εχέγγυο, εγγύηση, εμπράγματη ασφάλεια σε Φορείς Ιδιωτικού δικαίου με ή χωρίς νομική προσωπικότητα.

2. Εργατικό ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση που βεβαιώνεται δικαστικά ότι το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη, αυτός οφείλει να καταβάλλει στο μεν ασφαλιστικό φορέα τις δαπάνες που αυτός χορήγησε στον παθόντα από εργατικό ατύχημα, στον δε παθόντα τη διαφορά ανάμεσα στις παροχές αυτές και στην αποζημίωση που δικαιούται κατά τις κοινές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

3. ΚΤΕΛ Καθιερώνεται υποχρέωση καταχώρησης σε πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας των υπερωριών του προσωπικού, του μηνιαίου πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης και των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων για κάθε λεωφορείο των ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων.

4. Επίδομα παιδιού. Τα υφιστάμενα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από ένα ενιαίο επίδομα παιδιού. Το επίδομα αυτό χορηγείται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία κάθε οικογένειας. Η αναμόρφωση αυτή ενισχύεται με επιπλέον 260 εκατ. ευρώ. Ορίζεται κλίμακα ισοδυναμίας, που είναι το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει ½ και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση ¼. Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση ½. Οι οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα παιδιού διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τρεις κατηγορίες.

Α) Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ.
Β) Δεύτερη κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ.
Γ) Τρίτη κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.
Το ποσό του επιδόματος προσδιορίζεται ως εξής:

Για την πρώτη κατηγορία:

Α) 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Β) Επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Γ) Επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για τη δεύτερη κατηγορία:

Α) 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Β) Επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Γ) Επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την τρίτη κατηγορία:

Α) 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
Β) Επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
Γ) Επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.