Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου

-Απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών στης περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018

-Συγκροτείται ως φορέας κατάρτισης και διαχείρισης σχεδίου δράσεων για την περιοχή και τους κατοίκους η μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία Μάτι Ξανά.

-Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η χάραξη ενός νέου πρότυπου ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής ενώ θα μπορεί να προβαίνει κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας σε απευθείας αναθέσεις για την υλοποίηση του έργου.

Στην ΠΝΠ προβλέπονται, επίσης, επιπλέον μέτρα οικονομικής και φαρμακευτικής αρωγής:

-Παρατείνεται έως 31/07/2020 η αναστολή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών.

-Παρατείνεται έως τις 10.08.2020 η προθεσμία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

-Χορηγείται αποζημίωση για αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.

-Παρέχεται πλήρης υγειονομική κάλυψη των εγκαυματιών και συντάσσεται Μητρώο εγκαυματιών θυμάτων δασικών πυρκαγιών.

 

Μέσα στο Σεπτέμβριο η υπογραφή συμφωνίας με το ΤΕΕ για την κατάρτιση του ειδικού χωρικού σχεδίου για το Μάτι, διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης

Μέσα στον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και θα ξεκινήσουν αμέσως οι μελέτες για την κατάρτιση του ειδικού χωρικού σχεδίου των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ΠΝΠ με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

«Η οριστική μελέτη θα μπορούσε να ξεκινήσει από πέρσι και να μην χάνουμε χρόνο. Χάθηκε όμως ένας χρόνος», είπε ο κ. Χατζηδάκης και άφησε αιχμές για τη πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η προκαταρκτική μελέτη για το ειδικό χωρικό σχέδιο θα μπορούσε να γίνει από το ίδιο υπουργείο και να μην ανατεθεί στο ΤΕΕ».

Στις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης για την ανάθεση στο ΤΕΕ του ειδικού χωρικού σχεδίου και τη δυνατότητα του να κάνει απευθείας αναθέσεις ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες στο νομοσχέδιο για τη τήρηση της διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες.

«Ασφαλώς υπάρχουν θέματα διαφάνειας. Δική μας υποχρέωση είναι να παρακολουθούμε στενά το θέμα και να ελέγχουμε. Και ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να μας ελέγχει. Δεν θέλω να διανοηθώ ότι κάποιοι άνθρωποι θα έχουν εμπλοκή και θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στο πόνο των ανθρώπων. Και εμείς είμαστε εδώ για αυτό και εσείς για να τους ελέγξετε», τόνισε και προσέθεσε:

«Η ανάγκη της ανάθεσης στο ΤΕΕ της κατάρτισης του ειδικού χωρικού σχεδίου προέκυψε γιατί αν πηγαίναμε με τις κλασσικές διαδικασίας του Δημοσίου θα ολοκληρωνόταν σε 10 χρόνια».

Αυστηρό όμως μήνυμα έστειλε και στο ΤΕΕ ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θελήσαμε να κόψουμε δρόμο αναθέτοντας το στο ΤΕΕ που είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Θέλω όμως να πω και προς το ΤΕΕ ότι με αυτά τα ζητήματα δεν παίζει κανείς. Όποιος αναλαμβάνει κάτι πρέπει να το φέρει και σε πέρας».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον κατασταλτικό και προσυμβατικό έλεγχο, τονίζοντας ότι εφαρμόζονται απολύτως όλοι οι κανόνες για τη χρηστή διοίκηση και συνδυάζοντας την ταχύτητα με τη διαφάνεια.

«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες και για τον κατασταλτικό και για τον προσυμβατικό έλεγχο για τις απευθείας αναθέσεις των συμβάσεων, οι οποίες είναι περιορισμένης διάρκειας και αφορούν το συγκεκριμένο σκοπό. Εμείς ακολουθούμε τον σωστό δρόμο για να μην υπάρχει περιθώριο αυθαιρεσίας αλλά και για να έχουμε την απαραίτητη διαφάνεια», επισήμανε.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη σύσταση της Μη κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, με στέρεα διαφάνεια, και με τη συμμετοχή τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και εκπροσώπων του ελεγκτικού συνεδρίου και του γενικού λογιστηρίου του κράτους».

«Οι φορείς αγκαλιάζουν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ούτε το 50% των αναγκαίων δράσεων δεν είχε συμπληρωθεί όπως επιβεβαιώθηκε από την ενημέρωση των τοπικών φορέων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, είναι εθνικό, για να είναι σημείο κομματικής αντιπαράθεσης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μείνουμε μακριά από μικροκομματισμούς, γιατί είναι βέβαιο ότι βλάπτει τη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτό το μεγάλο εθνικό δράμα να είμαστε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. Ας προσπαθήσουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα τους πολίτες».

 

Διαβεβαιώσεις Κ.Αχ. Καραμανλή για απομάκρυνση αμιάντου από το Μάτι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου- Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ για τον καθαρισμό του οικοπέδου

Τη διαβεβαίωση ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 4 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος από τη περιοχή στο Μάτι, έδωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι το υπουργείο Υποδομών προχωρά γρήγορα και τις διαδικασίες σε ότι αφορά τις μελέτες για αποκατάσταση των οδικών και υδροηλεκτρικών δικτύων σε Μαραθώνα και Ραφήνα- Πικερμίου και σύντομα θα λυθούν τα προβλήματα.

Πάντως, ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι οι σχετικές διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προχώρησαν, όπως είπε, με τους ρυθμούς που χρειάζονταν.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, της κύρωσης της ΠΝΠ με μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23η Ιουλίου, ο κ. Καραμανλής μίλησε για έμπρακτο ενδιαφέρον από τη πρώτη στιγμή που έδειξαν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη λύση σύνθετων προβλημάτων.

«Από τις πρώτες ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης ήταν να καθαρίσει το οικόπεδο στο Μάτι που είχε μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα από την καύσιμη ύλη που είχε συσσωρευτεί», είπε και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί προσπαθεί όπως είπε να την υποβαθμίσει ενώ χαρακτήρισε ψευδή τα όσα ισχυρίζεται ότι είχε καθαριστεί άλλες τρεις φορές πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πανηγυρίσαμε για το αυτονόητο και ισχυρίζεται ψευδώς ότι καθαρίστηκε άλλες τρεις φορές. Η αλήθεια είναι ότι το οικόπεδο θα το καθάριζε, μετά από ανάθεση ιδιωτική εταιρία και το κόστος του έργου θα έφθανε στα 800.000 ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό για τη μεταφορά της καύσιμης ύλης που εκτιμάται ότι θα κόστιζε περισσότερο. Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνησης της ΝΔ και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κατάφερε να γίνει εντελώς δωρεάν η συλλογή και μεταφορά της καύσιμης ύλης από ιδιωτική εταιρία», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που επέμεινε ότι το οικόπεδο έχει καθαριστεί άλλες τρεις φορές πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ο κ. Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ισχυρίζεστε δεν ισχύει. Μόνο μια φορά καθαρίστηκε. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους ανθρώπους που έχουν υποστεί μια τραγωδία. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και το γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής».

«Η τραγωδία στο Μάτι θα έπρεπε να είναι διδακτική για όλο το πολιτικό σύστημα. Υποχρέωση της πολιτείας και δικό μας είναι να φροντίσουμε να μην ξαναζήσει η πατρίδα ανάλογες καταστροφές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα έστω και καθυστερημένα, με σεβασμό στους πολίτες και χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Φάμελλος: Υπάρχει ασάφεια σχετικά με τη σύμβαση του ΤΕΕ

«Η χώρα μας δεν είχε πολιτική πρόληψη πυρκαγιών έως το 2018 και μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, καταγράφηκε μια μεγάλη μείωση πόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές.

«Εκπονήσαμε σχέδιο δράσης, το οποίο περιελάμβανε την πρόσληψη 200 μόνιμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την πρόσληψη, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία και χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία», είπε ο κ. Φάμμελος.

«Το σχέδιο περιελάμβανε», συνέχισε, σύγχρονα εργαλεία τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, νέες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών δασών και σχέδια αντιπυρικής προστασίας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της καύσιμης ύλης και του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών. Για τα υπολείμματα προβλέπεται συντονισμένη δράση με διασπορά του υπολείμματος τεμαχισμένου ώστε να γίνει αναδάσωση».

Συνεχίζοντας ο κ. Φάμελλος, άσκησε κριτική στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι «παραμένει η ασάφεια σχετικά με τη σύμβαση του ΤΕΕ». «Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πόσο είναι το κόστος, ποιες ρήτρες υπάρχουν στη σύμβαση ποια είναι η φύση του έργου», είπε ενώ διερωτήθηκε εάν μετά την ολοκλήρωσή του «θα μπορεί ο πολίτης να προχωρήσει σε διαδικασίες δόμησης».

«Η κυβέρνηση δεν έχει πει ακόμη εάν θα συμπεριλάβει στο ειδικό χωρικό σχέδιο τις προβλέψεις για τους οδικούς άξονες, την προστασία του αιγιαλού και την πρόσβαση των πολιτών». «Δεν έχει πάρει επίσης θέση, για το τι θα κάνει με τα δασικά. Ζητούμε όπως εμείς κάναμε να πάρει θέση για τα κίτρινα και τα ιώδη για να υπάρχει λύση με τήρηση του Συντάγματος. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί το ειδικό χωρικό σχέδιο και να μην ξαναυπάρξουν τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Ξανθός: Το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε σε εξαιρετικό βαθμό στη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι

«Η εθνική τραγωδία στο Μάτι δοκίμασε τη σοβαρότητα των πολιτικών δυνάμεων αλλά και τις αντοχές των πολιτών. Και είναι μια ευκαιρία να οδηγηθεί το πολιτικό σύστημα σε αναστοχασμό και να αναγνωρίσουμε τις βαθύτερες αδυναμίες και παθογένειες ώστε να θωρακίσουμε καλύτερα τη χώρα από άλλες καταστροφές». Αυτό υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη κύρωση της ΠΝΠ με μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τις πολιτικές που εφάρμοσε και δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «κάτω από εξαιρετικά ακραίες, δύσκολες και επείγουσες συνθήκες ανταποκρίθηκε με το καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ έκανε λόγο για «ορισμένες φωνές από τη ΝΔ που προσβάλουν και τη νοημοσύνη των ανθρώπων και την αντικειμενική αλήθεια».

Έμφαση έδωσε στις ενέργειες του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική περίθαλψη και κάλυψη των τραυματιών, ιδιαίτερα των εγκαυματιών, τονίζοντας ότι το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματα του ανταποκρίθηκε σε εξαιρετικό βαθμό στη διαχείριση μιας επείγουσας κρίσης.

«Πάντα υπάρχουν δυσκολίες και αρρυθμίες σε εξαιρετικές και επείγουσες καταστάσεις δεν πρέπει όμως να έχουμε αφορισμούς. Προφανώς δεν τα σκεφτήκαμε από την αρχή όλα όπως για παράδειγμα το Μητρώο εγκαυματιών που γίνεται τώρα και ήταν μια παράλειψη. Σε μεγάλο όμως βαθμό ανταποκριθήκαμε στα προβλήματα. Καλύψαμε, με κόστος των νοσοκομείων όλες τις νοσηλείες και τις αποκλειστικές για όσο διάστημα παρέμεναν οι τραυματίες, ενώ υπήρξε μέριμνα της πολιτείας και για τους συγγενείς τους», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.