«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ κλέβει από τους εργαζόμενους ό,τι κέρδισαν με πολύ κόπο με την έξοδο από τα Μνημόνια». τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως «αν (οι κυβερνητικές κινήσεις) δεν είναι από ιδεοληψία τότε είναι από εκδικητικότητα και ρεβανσισμό. Όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως προς τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση να είναι βέβαιος ο κόσμος που μας ακούει ότι αυτή η οπισθοδρόμηση δεν θα είναι ούτε μόνιμη ούτε οριστική».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το είχε περιγράψει με σαφήνεια ο κ. Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 29/05/2018 όπου είχε μιλήσει για προβληματικό συνδυασμό “τριών παραγόντων: Της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της αρχής της υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών” και δήλωνε ότι “είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουν με τον τρόπο που τις σχεδιάζει η σημερινή Κυβέρνηση”.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο κ. Μητσοτάκης συμπυκνώνει απευθυνόμενος στον ΣΕΒ το περιεχόμενο του σημερινού νομοσχεδίου. Εκεί ήταν βέβαια πιο ειλικρινής και περιέγραψε με σαφήνεια την κατάργηση της αρχής της επεκτασιμότητας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία που το σημερινό νομοσχέδιο υλοποιεί. Τώρα προσπαθούν να μας πουν ότι δεν κάνουν αυτό».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο πρωτίστως επιτίθεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εκεί επιμένει. Εκεί επιφέρει πλήγματα. Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο και σίγουρα πιο εύπεπτο κοινωνικά το να λες ότι δήθεν αφορά τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, αλλά είναι μηχανισμός μείωσης μισθών».

Πρόκειται, σημείωσε, «για παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσες συνέπειες στους μισθούς των εργαζομένων. Η μείωση μισθών ήταν και είναι δεδηλωμένος στόχος. Ήταν στο δεύτερο μνημόνιο. Είναι και τώρα. Το λέει και το επιστημονικό κείμενο στο οποίο βασίζεται το νομοσχέδιο, η έκθεση της ΤτΕ. Μείωση μισθών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εργαζομένων που καλύπτονται από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Αυτές είναι οι προβλέψεις της με αφορμή το νομοσχέδιο».

Τέλος η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η ΝΔ χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα με την τρόικα, όποιος έχει συμμετάσχει σε διαπραγμάτευση το καταλαβαίνει αμέσως, και αυτό είναι αξιοσημείωτο».