«Οι εκλογές είναι αφετηρία προγραμματικών συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων με άμεσο στόχο τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας, που αντανακλούν την κοινωνική πλειοψηφία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

«Πρέπει εδώ όλοι να είμαστε ειλικρινείς. Θέλουμε ή όχι τις συνεργασίες τελικά; Θέλουμε ή όχι προγραμματικές συγκλίσεις; Θέλουμε ή όχι κυβερνήσεις που να εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία; Αν απαντήσουμε καταφατικά, η απλή αναλογική είναι το όχημα για να το επιτύχουμε αυτό. Αν όχι -όπως κάνει η ΝΔ- ας σταματήσουμε να μιλάμε αόριστα και υποκριτικά για την υπέρβαση, υποτίθεται, των διαχωριστικών γραμμών, τη συναίνεση και τη συνεργασία», είπε ο κ. Χαρίτσης και κατηγόρησε τη ΝΔ πως, με τη στάση της, «αποδεικνύει ότι όλα αυτά είναι λόγια του αέρα και γι' αυτό έχει επιδοθεί συστηματικά στην απαξίωση της ίδιας της ιδέας της απλής αναλογικής».

«Ακούσαμε χθες το βράδυ και κάποιες ανατριχιαστικές ιστορικές αναλογίες, από τη μεριά του υπουργού Επικρατείας του κ. Γεραπετρίτη. Η ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημοκρατίας εκείνο το εκλογικό σύστημα που είναι η βάση της, η ισοτιμία της ψήφου. Αυτό που σας νοιάζει [είναι] η παλινόρθωση ενός συστήματος με τεχνητές πλειοψηφίες και το κάνετε αυτό σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο άμεσο μέλλον, για να εμποδίζετε τη δυνατότητα η χώρα μας να ακολουθήσει ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου οι εκλογές είναι αφετηρία προγραμματικών συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων με άμεσο στόχο τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας που αντανακλούν την κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.