«Ούτε ένα ευρώ δεν θα ζημιώνει τη ΔΕΗ η όποια συμφωνία κάνουμε με τις Βρυξέλλες για τις εκκρεμότητες του παρελθόντος», διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου για το επιχειρηματικό πλάνο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για έλλειμμα στον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθη εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει την επιβάρυνση των νοικοκυριών, επαναλαμβάνοντας, μάλιστα, τη θέση της κυβέρνησης της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Ο επερωτών βουλευτής ανέφερε ότι ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάρυνε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή με αύξηση 20%. Επίσης, σημείωσε ότι μειώθηκε το μερίδιο της ΔΕΗ κατά 2,5% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το περιθώριο κέρδους από τη χονδρική στη λιανική τιμή ανήλθε, από 19-40% το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 152-166% το α' εξάμηνο του 2020. Παρά ταύτα, είπε ο κ. Φάμελλος, η ΔΕΗ τιμολογεί και εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

«Στόχος σας είναι να τακτοποιήσετε τα συμφέροντα μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ καιν κάποιων εταιρειών του εξωτερικού, να απαξιώσετε τη ΔΕΗ και να αυξήσετε το περιθώριο κέρδους και το πελατολόγιο των ιδιωτών ανταγωνιστών της, καθώς και να μεταφέρετε το κόστος στους καταναλωτές», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Περηφανεύεστε για την κάλυψη των ασθενέστερων, αλλά τα σχετικά μέτρα υπάρχουν και σήμερα», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας την να σταματήσει το «μονοπώλιο ευαισθησίας» διότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε -όπως είπε- δώρο 600 εκατ. ευρώ στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ μέσω της συμφωνίας για τις ΝΟΜΕ (δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας). Όσο για τα τιμολόγια, ο υπουργός παρατήρησε ότι πράγματι μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 2,5 ευρώ τον μήνα. «Οι καταναλωτές δεν βλέπουν την αύξηση 20% που λέει ο κ. Φάμελλος», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Τέλος, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την προωθούμενη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε γιατί «εξεγείρεται» ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), δεν ιδιωτικοποιήθηκε μερικώς επί ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος έφερε τους Κινέζους με 24% και ισχυρότατα δικαιώματα μειοψηφίας; Κι επειδή πάμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο στον ΔΕΔΔΗΕ, εξεγείρεστε;».