Στην καταδίκη του φασισμού, ενόψει και της αυριανής δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, προχώρησαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Εντύπωση προκάλεσε η ανάρτηση πικετών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι», με τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό να τονίζει ότι ο αγώνας είναι διαρκής. Όπως γράφει και ο Αρμπέτ Καμί στο βιβλίο του «η πανούκλα δεν πέρασε, κρύβεται ακόμα μέσα στα βιβλία και το ύφασμα», επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Καταδικάσαμε και πολεμήσαμε εντός και εκτός Βουλής το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν ό,τι έπρεπε για να οδηγηθούν αυτοί οι εγκληματίες στη φυλακή. Είμαστε όλο το δημοκρατικό τόξο σε αυτόν τον αγώνα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τοίχο Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε ναζισμό. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει αύριο το σωστό και καταδικάζουμε την Χρυσή Αυγή όχι μόνο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τη γενεσιουργό θέση της ΧΑ να δολοφονήσει τη Δημοκρατία. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον κοινό αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής», είπε ο κ. Λιβανός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία. Αύριο πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, τους Αιγύπτιους ψαράδες, για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. «Πρέπει αύριο να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι μετανάστες που σε όλη την Ευρώπη είναι θύματα ναζιστικής, εγκληματικής δράσης. Πρέπει να δικαιωθούν και ο Δανιήλ Αλαλούφ, ο Ζακ Βεντούρα και οι άλλοι 6 βουλευτές που έχουμε το μνημείο έξω από την Ολομέλεια, οι 8 Εβραίοι βουλευτές που χάσανε τη ζωή τους στο Άουσβιτς και στα άλλα κρεματόρια των ναζιστών. Όπως πρέπει να δικαιωθούν και όλοι αυτοί που φορέσανε κίτρινο αστέρι, όλοι αυτοί που φορέσανε κόκκινο τρίγωνο ή ροζ τρίγωνο. Αύριο δεν είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Όλη η Ευρώπη μας κοιτάει. Μας κοιτάει για να δώσουμε ένα χτύπημα στο ναζισμό και είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες εδώ μέσα θέλουν να δοθεί ένα χτύπημα στο ναζισμό γιατί όλοι και όλες λέμε "Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός" και ποτέ δε μπορούμε να σιωπάμε σε μια τέτοια συγκυρία». Με το κλείσιμο της παρέμβασης του κ. Τσακαλώτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν χαρτόνια με τη φράση «Δεν είναι αθώοι».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Α. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «είμαστε από την πρώτη στιγμή μπροστά στον αγώνα κατά του ναζισμού, τόσο η πρόεδρός μας όσο όλοι εμείς. Τον όρο "δημοκρατικό τόξο" τον κατοχυρώσαμε το 2012 με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου» είπε ο κ. Λοβέρδος και προσέθεσε: «Έχουμε παρακολουθήσει τις εξελίξεις από τη δολοφονία και μετά από κοντά. Είμαστε αυτοί που συμμετέχουμε σε προσπάθεια να είναι η μέρα δίκης μέρα ζωντανής μνήμης δολοφονίας, να είναι ζωντανή η μνήμη του Παύλου Φύσσα και όλων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής». Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χθεσινή «βάρβαρη ενέργεια στο εβραϊκό νεκροταφείο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε πως είναι λαϊκή απαίτηση οι ναζί εγκληματίες να μπουν στη φυλακή, και «να καταδικαστούν με τις ανώτατες ποινές και όχι με βάση την πρόταση της εισαγγελέως Αδ. Οικονόμου, που αθωώνει τη ΧΑ και υιοθετεί την επιχειρηματολογία της, λες και είναι στέλεχος της ΧΑ. Είπε επίσης ότι αύριο θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση έξω από το δικαστήριο και οι δικαστές πρέπει να ακούν την κοινωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήττας, είπε ότι οι πολιτικές αδυναμίες των κομμάτων, οδήγησε ένα κομμάτι πολιτών σε αυτή τη φασιστική επιλογή και έφεραν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, όπου «δεν χωρούν ναζιστικά μορφώματα». Θέλουμε αύριο η Δικαιοσύνη να δείξει το πιο αυστηρό της πρόσωπο σε αυτούς που υπηρετούν ναζισμό και φασισμό, προσέθεσε.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτ. Μπακαδήμα, είπε ότι «ο ναζισμός θα μας βρει όλους απέναντι του» και ότι η ΧΑ πρέπει να παραμείνει εκτός Βουλής. Αύριο θα είμαστε όλοι εκεί [σ.σ.: στο δικαστήριο]» είπε η κ. Μπακαδήμα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός τόνισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε μορφή φασισμού, ναζισμού και αντισημιτισμού. Σημείωσε επίσης ότι η Βουλή μπορεί να στέλνει τα μηνύματά της, η δικαιοσύνη θα πρέπει όμως να παραμείνει ανεξάρτητη καθώς αυτό κάνει δυνατή μια ευνομούμενη Πολιτεία. Προφανώς, σημείωσε, «η ΝΔ ήταν αυτή που αντιμετώπισε αποτελεσματικά την Χρυσή Αυγή» είπε ο κ. Ζαββός, ο οποίος μνημόνευσε το έργο «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ ο οποίος γράφει ότι «η πανούκλα μπορεί να νικήθηκε αλλά κρύβεται ακόμα μέσα στα βιβλία και τα υφάσματα» γι' αυτό χρειάζεται εγρήγορση, για να μην επιτρέψουμε να επανεμφανιστεί, τόνισε ο κ. Ζαββός.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας εκ μέρους του σώματος, καταδίκασε τους χθεσινούς βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο.