Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η πολιτική σύγκρουση για την υπόθεση Λιγνάδη, με την αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που προκάλεσε η κυβέρνηση.

Οι οιωνοί των προηγούμενων ημερών δείχνουν κόντρα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Στο επίκεντρο εύλογα θα βρεθεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Γιατί είναι κρίσιμη η αντιπαράθεση

Η σημερινή πολιτική αντιπαράθεση τόσο για την Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μεγάλης σημασίας. Πραγματοποιείται σε μία περίοδο κρίσιμη λόγω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Έτσι η κυβέρνηση θέλει διακαώς να αποποιηθεί την κατηγορία της συγκάλυψης μιας τέτοιας υπόθεσης, που σχετίζεται άμεσα ελληνικό #metoο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη εκτιμά πως η υπόθεση Λιγνάδη - την οποία θεωρεί σκάνδαλο - επισφραγίζει την πορεία μείωσης της πολιτικής απήχησης της Ν.Δ στην κοινωνία, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Την συζήτηση θα ανοίξει με παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και στην συνέχεια οι δευτερολογίες, ενώ την συζήτηση θα κλείσει και πάλι ο πρωθυπουργός.

Αντιστροφή κλίματος, ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβασή του στην σημερινή συζήτηση, θα επιχειρήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση με την υπόθεση Λιγνάδη.

Ταυτόχρονα θα επιδιώξει όχι απλά να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκάλυψης αλλά να υπερθεματίσει ανακοινώνοντας αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ποινική αντιμετώπιση αδικημάτων όπως αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης η του βιασμού. Με ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτησή του για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που έχει αναχθεί στο πρόσωπο των ημερών.

Σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφθηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο η ηγεσία της Ν.Δ αντιμετωπίζει την σημερινή συνεδρίαση με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αντιμετώπισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Επ’ αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθές στο υπουργικό σαφές μήνυμα ζητώντας την στήριξη από όλα τα κυβερνητικά στελέχη της Λίνας Μενδώνη.

Τόνισε πως «στεκόμαστε ο ένας πλάϊ στον άλλον στα δύσκολα» κι επισήμανε ότι η υπουργός Πολιτισμού βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (142 Α) με βάση τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση δεν μπορεί να πάρει τον λόγο στην συνεδρίαση η Λίνα Μενδώνη. Εκτός αν υπάρξει ελαστική αντιμετώπιση ή διασταλτική ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου του κανονισμού.

Όσον αφορά τα θεσμικά μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός θα εστιάζουν στην ενίσχυση της δυνατότητας εισαγγελικής έρευνας υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης η βιασμού. Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει πρωθυπουργός».

Επιθετικά αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκάλυψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προπομπός της σημερινής του τοποθέτησης θεωρείται η ομιλία που έκανε την Τρίτη στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και στενός του συνεργάτης Γιώργος Γεραπετρίτης. Μεταξύ άλλων ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και είναι κράτος δικαίου για όλους, εμείς κάνουμε αυτό το οποίο επιβάλλει το Σύνταγμα και ο νόμος». Επισήμανε πως από τις 6 Φεβρουαρίου που έγινε η καταγγελία κατά του Δημήτρη Λιγνάδη η κυβέρνηση έλαβε τις απαραίτητες μέριμνες για την απομάκρυνσή του από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου και την ανάληψη της υπόθεσης από την δικαιοσύνη.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει τους τόνους αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση θα δηλητηριάσει την πολιτική ζωή της χώρας. Κυρίως εστιάζοντας σε δημοσιεύματα απο μέσα ενημέρωσης φίλια προς την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και αναφορές στο διαδίκτυο που εμπλέκουν την Νέα Δημοκρατία με την παιδεραστία. Ήδη άλλωστε για τέτοια αντίληψη το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταγγείλει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολλάκη.

Εντολές Μητσοτάκη εκτελούσε η Μενδώνη, θα υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας

Στην ανάδειξη των πολιτικών και ηθικών ευθυνών του πρωθυπουργού, για την ύπαρξη ενός πολιτικού και μιντιακού συστήματος που (και) στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη λειτούργησε με στόχο την συγκάλυψη αναμένεται να εστιάσει την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιμετωπίζοντας τον πρωθυπουργό ώς απολογούμενο για την εξέιξη της υπόθεσης Λιγνάδη.

Παράλληλα θα επαναφέρει το αίτημα που έχει διατυπώσει δημοσίως σχετικά με την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως ο πρωθυπουργός οφείλει «να αποπέμψει τη κυρία Μενδώνη από τα υπουργικά της καθήκοντα και να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα αλλά και από τον ελληνικό λαό, για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας τη πολιτική ευθύνη που του αναλογεί».

Στα βασικά στοιχεία της παρέμβασής του αναμένεται να περιληφθεί και ταύτιση της Λίνας Μενδωνη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα άλλωστε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την στήριξη της υπουργού Πολιτισμού από τον πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε σήμερα όσα λέμε τόσες μέρες. Ότι η κα Μενδώνη τόσο καιρό λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του. Και αφού μάζεψε τους βουλευτές του που ζητούσαν την παραίτησή της, τώρα φρόντισε να στείλει το ίδιο μήνυμα και στους υπουργούς του για να τη στηρίξουν. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να επιβεβαιώσει πως η πολιτική ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον κ. Μητσοτάκη;».

Πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα χαρακτηρίσει ξανά «σκάνδαλο» τις 20 ημέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στις καταγγελίες εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη και της παραπομπής της υπόθεσης στην δικαιοσύνη. Θα αναφερθεί την πολιτική του σημασία σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε το ζήτημα η κυβέρνηση όσο. Επίσης στην νομική τους πλευρά που συσχετίζεται και με την έρευνα για την υπόθεση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη αναφερθεί σε μια σειρά αντιφάσεων που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης και την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τι αποτιμά ως αποδεικτικό – πολιτικά- στοιχείο των κυβερνητικών προθέσεων να μην λάβει διαστάσεις η υπόθεση.

ΚΙΝ.ΑΛ: Να μην γυρίσουμε στην σκιαμαχία του χθές

Το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει σήμερα η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής έχει δώσει ήδη με παρέμβασή του στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως επισήμανε «το Κίνημα Αλλαγής, αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της και, το κυριότερο απ’ όλα, να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για να μην ξαναγυρίσουμε στη σκιαμαχία του χθες». 'Οσον αφορά πάντως την υπόθεση Λιγνάδη έκανε λόγο για «συγκάλυψη» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το πώς θα διεξαχθεί η σημερινή συζήτηση. Σύμφωνα με τον Κώστα Σκανδαλίδη «έρχεται ο Πρωθυπουργός και ζητάει να γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και τον τρόπο που γίνεται ο πολιτικός διάλογος» σημειώνοντας το φόβο ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του τόπου αυτό που έλειπε από τη δημόσια ζωή είναι να χωριστούμε σε υπερασπιστές και κατήγορους θυτών και θυμάτων, να χωριστούμε ξανά για το ύψος των ποινών που εμείς θα αποφασίσουμε για τις εγκληματικές πράξεις, να χωριστούμε για τον τρόπο που υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε το ύφος ούτε το ήθος αυτής της αντιπαράθεσης τιμά το εθνικό Κοινοβούλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πώς, λοιπόν, θα γίνει αυτή η συζήτηση; Εμένα με τρομάζει και είναι τεράστια η ευθύνη και του Πρωθυπουργού που ανέλαβε την πρωτοβουλία, αλλά και των Αρχηγών των Κομμάτων».

Πηγή: news247.gr