Στα βιβλία θρησκευτικών, ο παράδεισος υπάρχει μόνο στην άλλη ζωή, δηλαδή όταν δεν θα βλέπεις τίποτα πλέον. Οι σελίδες κοσμούνται συνήθως με ωραίες εικόνες, με νερά, λουλούδια, ωδικά πτηνά, λιοντάρια και αμνοί, μαζί σε αγαστή συμβίωση. Σε αντίθεση με την κόλαση, όπου κυριαρχούσε το μαύρο και η δυστυχία. Δεν είναι, λοιπόν, απόλυτα λογικό ο άνθρωπος, τι κι αν είναι φοροφυγάς, να κυνηγάει όσο ζεί τους εδώ παραδείσους, τους επίγειους; Γιατί τόσος φθόνος για τον πλούτο των ολίγων, παρακαλώ, τον χρησιμοποιούν για καλό - δικό τους - σκοπό. Για τον λόγο αυτό, είναι το λιγότερο ''φόρος... τιμής'', να καλέσω ένα τιμητικό προσκλητήριο, ήτοι...

 

*** Προσκλητήριο Paradise και Panama Papers και Εμπόρων (όπλων, ελπίδων κ.λπ.):

- Σφακιανάκης; Παρών!

- Παπαδόπουλος; Παρών!

- Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη; Παρούσα!

- Πατεράκης; Παρών!

- Παπασταύρου; Παρών!

Έχει και άλλα ονόματα στο παραδεισένιο αλφαβητάρι, αλλά αυτά σιγά-σιγά θα τα μαθαίνουμε, μη μας έρθει και...κόλπος:

*** Έρχεται και ''μαύρη λίστα'' χωρών που ευνοούν τη φοροδιαφυγή, καθώς έχουν ελάχιστη ή μηδενική φορολογική επιβάρυνση.

*** Αλλά, προσέξτε! Δεν θα περιλαμβάνει ούτε τις ΗΠΑ, ούτε χώρες της Ε.Ε.! Τι συμπέρασμα βγάζετε;

**** Πού είναι τα λεφτά; Πού είναι τα λεφτά; Πού να είναι, στους φορολογικούς παραδείσους!

*** Τελικά; Κάνε μερικές μηνύσεις σε πολιτικούς και δημοσιογράφους. Πού ξέρεις, μπορεί κάτι να προκύψει που να μοιάζει υποστηρικτικό.

*** Εξηγήσεις; Φιλότιμο; Την ξέρετε την παροιμία...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

*** Μπορεί να είναι αργά μέχρι τότε, για πολλούς, αλλά προβλέπω κανονική... παρέλαση offshore εταιρειών και διαφόρων νέων παραγόντων της πολιτικοοικονομικής ζωής του τόπου, εμπλεκομένων σε φορολογικούς παραδείσους, κατά την 25η Μαρτίου.

*** Έχουμε και λέμε:

- Προσεχώς συζήτηση για τη φοροδιαφυγή στη Βουλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τι λέτε δεν θα... προκύψουν νέες υποθέσεις και νέα ονόματα; Εγώ βάζω καταφατικό στοίχημα.

- Επίκειται νέος γύρος αποκαλύψεων σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis. Και εδώ θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουμε σοβαρές εμπλοκές πολλών προσώπων της δημόσιας ζωής.

- Νεότερα λίαν προσεχώς, όπως... διέφυγε από συνομιλητή μου και για το σκάνδαλο της Siemens. Τα βαριά ονόματα εδώ είναι λίγο πολύ γνωστά. Από κορυφαίους πολιτικούς και πρώην υπουργούς, μέχρι παράγοντες της δημόσιας - και ιδιωτικής βεβαίως βεβαίως- ζωής...

- Αναμένεται νέος, τρίτος γύρος αποκαλύψεων για φορολογικούς παραδείσους. Γιατί εκτός από τα Panama και τα Paradise Papers, υπάρχουν πολλά... βιβλία που θα ανοίξουν σε διάφορα μικρά νησάκια. Έμειναν "ξεχασμένα" και με ανοιχτές σελίδες, είτε από τους διαχειριστές τους, είτε από τους πραγματικούς "αναγνώστες" τους.

- Σε αυτόν των κυκεώνα απόκρυψης εθνικού πλούτου σε εξωχώριους παραδείσους, μέχρι στιγμής η ΕΕ σιωπά, ουσιαστικά συγκαλύπτοντας τα μεγαλοστελέχη πολιτικών κομμάτων και πολυεθνικών εταιρειών. Μέχρι πότε όμως, ουσιαστικά θα εξαπατά με τη συνενοχή της τους ευρωπαϊκούς λαούς;

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

*** Θα θυμάστε ότι στα προηγούμενα "Διαφυγόντα", σας είχα αναγγείλει ότι θα έχουμε συνέχεια με το απίστευτο πάρτυ που γινόταν σε πολλές εισηγμένες εταιρείες κατά την περίοδο 2008-2014 από τους ιδιοκτήτες, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των διευθυντικών στελεχών τους (σε πολλές περιπτώσεις είναι τα ίδια πρόσωπα) με τις υπέρογκες αμοιβές που εξασφάλιζαν για τον εαυτό τους, αδιαφορώντας (όχι όλοι, βεβαίως και ευτυχώς) κατ' ουσίαν για την πορεία και το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Αρκεί το προσωπικό τους πορτοφόλιο να ήταν ''φουσκωμένο''.

*** Σήμερα σας παρουσιάζω τις έξι (6) πρώτες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, που είχαν τις μεγαλύτερες αθροιστικές αμοιβές κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Οφείλω να ξεκαθαρίσω, πάντως, ότι σε περιπτώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων (όπως π.χ. η Coca-Cola και ο Μυτιληναίος) τα μεγάλα όντως ποσά των αμοιβών δεν εμπόδισαν την ανάπτυξή τους, πράγμα που διαφάνηκε και από την μετέπειτα πορεία τους, από το 2015 μέχρι και σήμερα.

- Marfin Investment Group, συνολικές ζημίες της ίδιας περιόδου 3.933.126.000 ευρώ. Αμοιβές 152.849.000 ευρώ.

- Εθνική Τράπεζα, συνολικές ζημιές 10.721.930.000 ευρώ. Αμοιβές 121.343.000 ευρώ

- Coca-Cola, κέρδη (εδώ) 2.024.200.000 ευρώ. Αμοιβές 108.080.000 ευρώ.

- Μυτιληναίοςκέρδη (και εδώ) 235.519.000 ευρώ. Αμοιβές 104.589.000 ευρώ.

- Τράπεζα Πειραιώς, συνολικές ζημίες 5.569.879.000 ευρώ. Αμοιβές 80.000.000 ευρώ.

- Intralot, κέρδη 106.309.000. Αμοιβές 73.945.000 ευρώ

*** Ο κατάλογος είναι μακρύς και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

*** Θα μου πείτε, η ιστορία έχει γραφτεί - Μνημόνια, φτώχεια, Επιτροπεία, ρεκόρ ανέργων, απώλεια του 25% επισήμως του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κλπ,κλπ, οπότε γιατί ασχολείσε;

*** Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, όμως, ότι η πρόσφατη ιστορία μας έχει γραφτεί, ούτε σωστά, ούτε στο σύνολό της.Εσείς, τι γνώμη έχετε, φίλες και φίλοι;

-----------------------------------------------------------------------

*** Για την νέα τράπεζα που εντόνως φημολογείται ότι ''οσονούπω ανοίγει'' και για την οποία σας έχω μιλήσει ήδη: Πηγές που πρόσκεινται στην Τράπεζα Ελλάδος, δηλώνουν άγνοια του εγχειρήματος και βεβαιώνουν ότι δεν έχει - μέχρι στιγμής - υποβληθεί αίτημα για χορήγηση άδειας. Οι κομίζοντες την πληροφορία, πάντως, επιμένουν. Το σχήμα είναι έτοιμο, το όνομα το έχει από... παλιά, οπότε μένει η ουσιαστική κίνηση. Ο Στουρνάρας περιμένει (;)...

-------------------------------------------------------------------------------------------

*** Υπόθεση Forthnet: Οι τράπεζες μπήκαν με μετοχές, μετατρέποντας ουσιαστικά δανεισμό, όχι για να μείνουν στην εταιρεία, αλλά για να...φύγουν, επιλέγοντας ταχύτατες διαδικασίες ανεύρεσης αγοραστή. Η Nomura κίνησε άμεσα τις διαδικασίες , μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν, αλλά... περισσότερα λίαν συντόμως.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Αυτά για σήμερα

Καλή σας ημέρα,

Ο (διαμεσολαβητής βλημάτων)

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ