-Γκαρσόν, λογαριασμό! - Είναι 230 ευρώ - Θέλετε απόδειξη; - Όχι, αλλά μετρητά. -Α, τότε 180. Πληρώθηκε. Και μαζί με τα ρέστα κι ένα χαρτάκι, απόδειξη ήταν, έγραφε 38,50. Ποιός κέρδισε; Το βέβαιο είναι ότι το Δημόσιο έχασε έσοδα. Και το ακόμα πιό βέβαιο ότι το μαύρο χρήμα κυκλοφορεί τρελά στη χώρα μας. Πάει σύνεφο και έχει και...πανταλόνια (αχ, καημένε Μαγιακόφσκι), βαθιά πανταλόνια! Και εκεί στην ΑΑΔΕ, δε μπορεί να είναι τόσο...αδαείς - Το ίδιο ισχύει και για όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το περιστατικό, δεν είναι προϊόν φαντασίας, είναι πραγματικό γεγονός και συνέβη σε διπλανό τραπέζι. Και δεν είναι φυσικά το μοναδικό. Όταν ρώτησα τον σερβιτόρο, τι ποσοστό πελατών πληρώνει μετρητά, δια της μεθόδου των δραστικών εκπτώσεων, η απάντηση ήταν καταλυτική: - Εδώ και μία εβδομάδα, ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ πελάτης πλήρωσε με κάρτα κι αυτός γιατί δεν είχε μετρητά μαζί του! Μιλάμε για κατάστημα των... ημιβορείων προαστίων, στο οποίο δύσκολα βρίσκεις τραπέζι, ακόμα και τις καθημερινές.

Λέω, δε μπορεί, εξαίρεση θα είναι. Έπεσα... εντελώς έξω (κατά το εντελώς πεθαμένος) και ιδού το γιατί: μετά το φαγητό και την οινοποσία, άλλοι της παρέας ήθελαν ένα γλυκάκι και άλλοι καφέ. Στην ίδια πλατεία είχε και ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο, φίρμα στην περιοχή του. Πήγαμε, πήρε άλλος το γλυκάκι, άλλος τον καφέ του, λογαριασμός 43,5 ευρά.

- Θέλετε απόδειξη, ρωτάει ο σερβιτόρος.

- Ναι, γιατί ρωτάς;

- Χωρίς απόδειξη θα πληρώσετε λιγότερα, 35 ευρώ

Αρχίσαμε να κοιτάζει ο ένας τον άλλο, του είπαμε να έρθει σε λίγο. Αποφασίσαμε να πάει ένας και να τον ρωτήσει στο αυτί ''και τι απόδειξη μπορείς να μου δώσεις, αν πληρώσω μετρητά'';

Με άνεση και χωρίς κανένα δισταγμό, η απάντηση του σερβιτόρου: - ''Γύρω στα 6 ευρώ βρε φίλε, αλλά τι να την κάνεις, δεν κερδίζεις τίποτα, τέτοιες δίνουμε όταν ο πελάτης έρχεται πρώτη φορά στο μαγαζί, αλλά εδώ οι περισσότεροι είναι λίγο πολύ γνώριμοι, έστω στη φάτσα''.

Μετά από μία μίνι έρευνα σε γνωστούς και φίλους, διαπιστώνω ότι το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αποτελεί πλέον τον κανόνα σε πάρα πολλά καταστήματα, δυστυχώς σε κάθε γειτονιά, ακόμα και στη δική μου, ο έμπορος ενδυμάτων, με κάρτα είχε δύο ρούχα που πήρα για δώρα στα 47 ευρώ, με μετρητά 38 και απόδειξη 10 ευρώ! Πλήρωσα 47 και... έσωσα τα δημόσια ταμεία, τον Πιτσιλή, την Παπανάτσιου και τον Τσακαλώτο.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Είπα να το κάνω μονοθεματικό σήμερα το έργο, για να έχει και μεγαλύτερη επίδραση προς όλους, αλλά δεν κρατήθηκα: Δυό λόγια μόνο. Το τι γίνεται σε δύο εκδοτικά καταστήματα, εχθρικά προς την Κυβέρνηση, δε λέγεται.

- Στο ένα, ο... Κρόνος τρώει το ένα μετά το άλλο τα ''παιδιά'' του - νομίζει μάλιστα ότι τα ΜΜΕ είναι... στρογγυλά σαν την μπάλα!

- Στο άλλο, ο δεύτερος αρχηγός, ψάχνει ενισχύσεις, τώρα που ξενιτεύτηκε ο λεφτάς και φοροφυγάς. Ενισχύσεις, ακόμα κι αν χρειαστεί να πάρει και... τσεκούρια, που θα έχουν - και εδώ - την ευλογία των αρχαίων θεοτήτων!

------------------------------------------------------------------------------------------

Αυτά για σήμερα,

Ευτυχείτε, πλησιάζει ο Αύγουστος με τα δυό φεγγάρια, το ένα θα γράφει ''τέλος τα μνημόνια'' και το άλλο ''θέλω εκλογές''!

Ο (πληρώνων τοις μετρητοίς και σφύρα μου έφορα, άμα με βρεις)

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

 

 

 

 

 

_