Μετά από μακρά αποχή, εξ αιτίας διαφόρων και αντικειμενικών λόγων, ο Κομφούκιος επανέρχεται εν μέσω πανδημίας στα τρέχοντα γλαφυρά, ζοφερά και πολύχρωμα γεγονότα, προσφέροντας δυνατές πινελιές ενημέρωσης, σχολιασμού και στοχασμού συνάμα. Σήμερα, το μενού έχει μία πρώτη τρανταχτή και... θαλασσοδαρμένη πληροφορία φοροδιαφυγής, αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες. Από την κερδοφορία 150 επιχειρήσεων στο Α΄ εξάμηνο που την κάναμε σημαία ανάπτυξης, όταν χιλιάδες άλλες κινδυνεύουν ακόμα και με κλείσιμο, από τα δυσεύρετα στάρια, από τους Γερμανούς που πιάστηκαν Κώτσοι και έχασαν την επένδυση, από Σταθόπουλο και Ιβάν, μέχρι και την πλουσιοπάροχη ΕΤΑΔ. Ιδού, λοιπόν, η νέα μου σοδειά και ο μήνας έχει (σήμερα) εννιά!

*** Αληθεύει; Μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, μου λένε αξιόπιστες πηγές, έχει ανακαλύψει η ΑΑΔΕ, αλλά... Καταβάλλεται όμως πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον ενδιαφερόμενο εφοπλιστή - μιντιάρχη - ιδιοκτήτη αθλητικού σωματείου, να κρατηθεί το καυτό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Θα είναι, άραγε, δεδομένη η πολιτική στήριξη μέχρι τέλους; Κι αν βγεί στον αέρα, πως μαζεύεται μετά; Είναι πολλά, πάρα πολλά τα λεφτά... Άρη! Θα σας κρατώ ενήμερους, όσο με κρατούν...

---------------------------------------------------------------

*** Ευχάριστες είναι οι διαπιστώσεις ότι οι εισηγμένες εταιρείες, κατά το μεγαλύτερό τους μέρος είδαν την κερδοφορία τους στο πρώτο εξάμηνονα αυξάνεται. Από μόνο του το γεγονός αυτό εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας και το μέλλον των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

*** Χωρίς καμία διάθεση ανατροπής της θετικής αυτής εικόνας, θα πρέπει να σημειώσω και να σας θυμίσω ότι πρόκειται για έναν μικρό αριθμό από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις της χώρας, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ακολουθούμενες από ένα μεγαλύτερο αριθμό υγιών ως επί το πλείστον, αλλά μικρότερου μεγέθους επίσης εισηγμένων εταιρειών.

*** Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: αυτό το δείγμα, είναι αντιπροσωπευτικό της πορείας του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους; Μπορεί να αποτελέσει "καθρέφτη" της γενικότερης κατάστασης στο χώρο της οικονομίας και της ανάπτυξης και αιτία διθυράμβων και πολιτικής εκμετάλλευσης;

*** Αναμφίβολα, η επίτευξη κερδοφορίας από κάθε επιχείρηση αποτελεί πιστοποίηση της δυναμικότητάς της και επιβράβευση των ικανοτήτων του μάνατζμεντ που την κατευθύνει. Και, υπό συνθήκες κανονικότητας, αποτελεί τη βάση για επέκταση δραστηριοτήτων, όπερ με τη σειρά του οδηγεί σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με απλά λόγια, όταν το κέρδος χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο και δεν κατευθυνθεί σε εξωχώριους παραδείσους, τότε πιστοποιεί τον ευεργετικό του ρόλο στη συνολική οικονομική κατάσταση και στην οικονομική ανάπτυξη μιάς κοινωνίας, μιάς χώρας.

*** Ποια είναι, όμως, η κατάσταση στις 700.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον πνεύμωνα του επιχειρείν και χωρίς αυτές ούτε οι μεγάλες εταιρείες δεν θα είχαν τη δυνατότητα όχι μόνον να γίνουν μεγάλες, αλλά κάποιες εξ αυτών ίσως σήμερα να ήταν παντελώς άγνωστες;

*** Στη μεγάλη τους πλειψηφία,λοιπόν,οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διανύουν μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Άλλες είναι στα πρόθυρα να κλείσουν, ακολουθώντας όσες έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, μη αντέχοντας τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας. Άλλες συσσωρεύουν χρέη, χωρίς να γνωρίζουν αν θα μπορέσουν και για πόσο να αντέξουν. Και οι σαφώς λιγότερες, βλέπουν τον τζίρο τους να αυξάνεται και προσδοκούν στο τέλος της χρήσης να μείνει κάτι από τα ισχνά περιθώρια κέρδους.

*** Αυτά, για να μην θριαμβολογούνε ορισμένοι,το πολύ για 150 εισηγμένες εταιρείες, αγνοώντας (;)την δυστυχώς κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η υπο - λειτουργία ουσιαστικά των οποίων έχει σειρά αρνητικών συνεπειών στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

--------------------------------------------------------

*** Η ακρίβεια στην αγορά, δυστυχώς, θα συνεχιστεί και θα επιφέρει ακόμα πιο δυσμενείς καταστάσεις σε οικονομία και κυρίως σε χιλιάδες νοικοκυριά. Πρώτες ύλες, μεταφορικά, λογαριασμοί ρεύματος, εξανεμίζουν όχι μόνο "το πορτοφόλιτης νοικοκυράς", αλλά και ανατρέπουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

*** Για παράδειγμα, τα σιτηρά φέτος είναι δυσεύρετα διεθνώς, οι τιμές πήραν την ανηφόρα και το ψωμί ήδη ακρίβυνε και τα Χριστούγεννα το τσουρέκι θα κάνει όσο το... χαβιάρι.

*** Ακόμα και χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία με μεγάλη πάντα παραγωγή, αυτή την περίοδο δεν είναι τόσο πρόθυμες για εξαγωγές.

--------------------------------------------------------

*** Οι Γερμανοί, δεν κερδίζουν πάντα στο τέλος. Για παράδειγμα, μεγάλος γερμανικός όμιλος, που διαπραγματευόταν μικτή επένδυση (και με ΑΠΕ στην ίδια περιοχή)στη Βόρεια Ελλάδα, πλήρωσαν μαθαίνω αλμυρη τιμή σε "εξειδικευμένο" γραφείο των Αθηνών, για μελέτη και κάποιες εξειδικευμένες (έτσι τους είπαν...)πρόσθετες εργασίες. Και στο τέλος, διαπίστωσαν ότι όλα αυτά υπήρχαν στο φάκελλο του πωλητή της έκτασης! Φυσικά, μας... χαιρέτισαν, είχαν και αγώνα στην Μπουντεσλίγκα!

--------------------------------------------------------

*** Μιάς και ακουμπήσαμε τον αθλητικό χώρο, υπάρχουν πράγματι συζητήσεις του αφεντικού της Nova, του Νίλου Σταθόπουλου, με την πλευρά Ιβάν Σαββίδη, για το Open. Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι οι δύο πλευρές συζητούν και για άλλα δύο κοινά (!) projects.

--------------------------------------------------------

*** Ξαφνικά, τα ΜΜΕ που πήραν διαφημιστικά σποτ και banner για θέματα υγείας και προφύλαξη από κορωνοϊό, με εντολή του υπουργείου Υγείας, καλούνται τώτα, μετά από μήνες, να προσκομίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα! Προφανώς, αυτή ήταν η "απάντηση", στα αιτήματά τους για πληρωμή της κρατικής διαφημιστικής εκστρατείας...

--------------------------------------------------------------

*** Ρώσοι επιχειρηματίες, φέρνουν στην Ελλάδα μία σειρά πολύ εξελιγμένων μηχανημάτων καθαρισμού αέρα, χωρίς χημικά και άλλες ουσίες, τα οποία ειδικά αυτές τις περιόδους με την έξαρση της πανδημίας, προσφέρονται για λύσεις σε νοσοκομεία, εργαστήρια, θαλάμους εργασίας, μέσα μεταφοράς, σχολεία κλπ. Μου λένε ότι αντιμετωπίζει σε χρόνο άμεσο κάθε μικρόβιο και ιό, ακόμα και τον SARS Covid 19. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση.

--------------------------------------------------------------

*** Την ΕΤΑΔ, την έχετε ακουστά; Όχι; Κακώς. Είναι αυτή που, όπως μου λένε αξιόπιστες πηγές, "τροφοδοτεί" με παχυλούς μισθούς - κατ΄εντολήν ποιου άραγε - μερικούς υπηρέτες της ενημέρωσης. Οι οποίοι έχουν ήδη και άλλα - κρατικά και ιδιωτικά - ταμεία. Της ενημερώσεως, δηλαδή...

-------------------------------------------------------------

*** Τελευταίο: Έχει δεσμευθεί πράγματι η κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για μείωση συντάξεων κατά 20%;! Δεν το πιστεύω, απλώς μου το μετέφεραν πηγές των Βρυξελλών και σας το μεταφέρω, ευχόμενος να μην ισχύει κάτι τέτοιο. (έρχεται και η ΔΕΘ και είπα να δοκιμάσω τις... αντοχές ορισμένων στο Μ.Μ. και στην Καραγιώργη Σερβίας)

-------------------------------------------------------------------

*** Αυτά για σήμερα, μετά από μακρά αποχή - επέστρεψε η...κανονικότητα! Σε τακτική βάση, πλέον, η επικοινωνία μας

Ο (κορώνα στο κεφάλι μας και βελονιά στο μπράτσο)

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ