Τεράστια επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τον προϋπολογισμό της και την απαλλάσσει από την υποχρέωση νέας περικοπής των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, καθώς τα πλεονάσματα που επιτυγχάνονται έπεισαν τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να συναινέσουν στην κυβερνητική θέση.

Πλερέζες οι καταστροφολόγοι!!! Μα να μην τους κάνουν το χατίρι οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη και να... καταδικάσουν τον Τσίπρα σε αποτυχία; Καλά, για τους συνταξιούχους, ποτέ δεν τους ενδιέφερε στ΄ αλήθεια...

SZ: Μετά από χρόνια λιτότητας η Κομισιόν δέχτηκε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς μείωση συντάξεων

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Τσίπρα και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί από την υποχρέωση μίας νέας περικοπής συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019«, γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναίνεσε στον ελληνικό προϋπολογισμό «μετά από οκτώ χρόνια πολιτικής λιτότητας» χωρίς αυτή την περαιτέρω περικοπή, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Σάββατο στην Αθήνα.

Κυρίως το ΔΝΤ και η Γερμανία είχαν αρχικά ζητήσει νέες περικοπές. Ο Τσίπρας αντίθετα θεωρούσε ότι τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό εμφανίζονταν πρόσφατα μεγαλύτερα από το αναμενόμενο.

Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της Ελλάδας μετά την επίσημη ολοκλήρωση των διεθνών προγραμμάτων δανειακής βοήθειας, τα οποία απαιτούσαν σκληρές περικοπές στο σύστημα πρόνοιας. Ως προς αυτό οι συντάξεις περικόπηκαν πολλές φορές.

Το 2019 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπολείπεται των συντηρητικών της Αντιπολίτευσης. Η αποφυγή της περικοπής συντάξεων ανήκε στις βασικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

La Tribune: Οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν από την Ελλάδα να κόψει τις συντάξεις

Οι Βρυξέλλες έδωσαν στο πράσινο φως στο πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας μετά την άρση του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα, χωρίς να απαιτούν την προγραμματισμένη εφαρμογή της περικοπής σύνταξης που προβλεπόταν για τον Ιανουάριο του 2019, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.

«Η Ελλάδα βγήκε στα τέλη Αυγούστου από το τελευταίο πρόγραμμα διεθνούς σχεδίου διάσωσης, το οποίο παρείχε χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα με αντάλλαγμα την επιβολή μέτρων λιτότητας. Από τότε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πιέζει για την εφαρμογή της μη μείωσης των συντάξεων που προβλεπόταν για τον Ιανουάριο στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς μείωση στις συντάξεις μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας«, δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «επιτυχία«, τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την La Tribune, «ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την ελάφρυνση της δημοσιονομικής λιτότητας για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή περικοπών στις συντάξεις που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, επειδή υπάρχουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού.

«Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στους πιστωτές της στην Ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα επιτύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εφέτος, δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του χρέους. Στην πρότασή του για τον προϋπολογισμό του 2019 που βασίζεται στην υπόθεση οικονομικής ανάπτυξης 2,5% το 2019, έναντι 2,1% εφέτος. Χωρίς την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,56%» καταλήγει το δημοσίευμα της La Tribune.

Le Figaro: Η Κομισιόν δέχθηκε το αίτημα της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων

Εν τω μεταξύ η Le Figaro γράφει ότι η Ευρωπαϊκη Επιτροπή δέχθηκε τελικά το αίτημα της Ελλάδας να μην εφαρμόσει μία ακόμη περικοπή συντάξεων όσο η χώρα συνεχίζει να σέβεται τις δεσμεύσεις της και κυρίως να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 (και μέχρι το 2022) 3,5% του ΑΕΠ. H εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς να απαιτεί νέες περικοπές μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας». Η ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρα έγινε με την ευκαιρία της ανάληψης του Υπουργείου Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Ν. Κοτζιά, τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Νeues Deutschland: Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η ΕΕ δίνει το πράσινο φως και ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει παράπονο

Θέμα πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland την μη περικοπή των συντάξεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν να πραγματοποιήσει κοινωνική στροφή, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Τουλάχιστον για μια φορά τα πράγματα δεν γίνονται χειρότερα», σχολιάζει η Neues Deutschland με αφορμή την προαναγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα περικοπούν τελικά οι συντάξεις.

«Είναι μάλλον θέμα πολιτικής επιβίωσης για την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά το τέλος του προγράμματος δανεισμού και λιτότητας από τους διεθνείς δανειστές, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν να παρουσιάσει έργο και τουλάχιστον στο ένα ή το άλλο πεδίο να πραγματοποιήσει μια κοινωνική στροφή», σχολιάζει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

Ο Γερμανός σχολιαστής θεωρεί «έκπληξη» το γεγονός ότι, όπως λέει δεν ακούγεται «γκρίνια» από τη γερμανική κυβέρνηση και προβαίνει στην εξής υπόθεση: «Πιθανώς δεν θέλει κανείς ένα δεύτερο μέτωπο αντιπαράθεσης με δεδομένη την πολύ σημαντικότερη διαμάχη για τον προϋπολογισμό με τη δεξιά ιταλική κυβέρνηση. Και η Αθήνα δεν θέλει εξάλλου να αυξήσει το έλλειμμα, αλλά είναι σε θέση να παραπέμπει στα απροσδόκητα θετικά δημοσιονομικά της στοιχεία».