Τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επισημαίνει το Bloomberg, με αφορμή τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την έκδοση αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων.

«H Eυρώπη είναι τρομοκρατημένη μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος μεταναστών. Μπορεί αυτός ο φόβος να καθορίζει την πολιτική της για την Τουρκία και τη Λιβύη, όμως η Ε.Ε. μάλλον θα χρειασθεί να διευρύνει τη λίστα ανησυχιών της, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την έναρξη εργασιών γεώτρησης, ενδεχομένως σε ύδατα που η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είναι δικά της σύμφωνα με το δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το ΒΒG σε ανταπόκρισή του από Βρυξέλλες.

«Για την Αθήνα, κάτι τέτοιο υπερβαίνει τα όρια και ένα ακόμη ανακοινωθέν ευρωπαϊκής συνόδου ή μια διπλωματική διαμαρτυρία ίσως να μην είναι αρκετά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχομένως να μην έχει άλλη επιλογή από το να αναχαιτίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ειδάλλως διακινδυνεύει πολιτική αυτοκτονία», επισημαίνει ο ανταποκριτής του πρακτορείου.

«Oσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996 (σ.σ. κρίση των Ιμίων) γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου.Το μόνο που αρκεί είναι ένας λάθος υπολογισμός ή ένα στραβοπάτημα ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα στην καταστροφή», καταλήγει το άρθρο.