Οι αγορές μετοχών δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως τον κίνδυνο ύφεσης και ενδέχεται να υποχωρήσουν περισσότερο, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley.

Αν και η φετινή πτώση των αμερικανικών μετοχών τις έχει οδηγήσει σε πιο δίκαιες τιμές, ο S&P 500 πρέπει να υποχωρήσει ακόμη κατά 15% έως 20% στις περίπου 3.000 μονάδες για να αντανακλά πλήρως την κλίμακα της οικονομικής συρρίκνωσης, αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Michael Wilson, σύμφωνα με το Bloomberg. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ο S&P 500 διέγραψε σχεδόν 2 τρισ. δολάρια.

«Η bear market δεν θα τελειώσει μέχρι να φτάσει η ύφεση ή να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μιας», ανέφεραν σε επενδυτικό σημείωνα, αφού ο S&P 500 έκλεισε την περασμένη εβδομάδα πάνω από 20% χαμηλότερα από το ρεκόρ του Ιανουαρίου.

Η εκτίμηση αυτή ήρθε να προστεθεί στις απόψεις οικονομολόγων της Goldman Sachs, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι μετοχές αποτιμούν έως τώρα μια ήπια ύφεση, «μένοντας εκτεθειμένες σε περαιτέρω επιδείνωση των προσδοκιών». Επίσης, αναλυτές της Berenberg δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι οι μετοχές έφτασαν σε χαμηλό, με τις υποβαθμίσεις στις προβλέψεις κερδών μόλις να ξεκινούν εν μέσω των προσδοκιών για ύφεση.

Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο πληθωρισμός και οι επιθετικές κινήσεις της Federal Reserve έχουν αυξήσει το φάσμα μιας παρατεταμένης οικονομικής συρρίκνωσης. Παράλληλα, το outlook της οικονομίας παραμένει δυσοίωνο με φωνές διεθνώς να προειδοποιούν για μια ύφεση που μοιάζει όλο και περισσότερο πιθανή.

Μετά την απροσδόκητη επιτάχυνσή του σε νέο υψηλό 40 ετών τον Μάιο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνεται, με έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους να προβλέπει ρυθμό 6,5% έως το τέταρτο τρίμηνο και 3,5% έως τα μέσα του επόμενου έτους. Ωστόσο, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα προχωρήσουν πολύ επιθετικά και θα προκαλέσουν οικονομική επιβράδυνση.