Σημαντικά χαμηλότερες τιμές στόχους θέτει για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, η οποία ωστόσο συνεχίζει να δείχνει την προτίμησή της για τη μετοχή της Eurobank στην οποία θέτει σύσταση «overweight» μειώνοντας την τιμή στόχο στα 0,93 ευρώ από 1,15 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, για την Alpha Bank θέτει σύσταση «equalweight» με νέα χαμηλότερη τιμή στόχο στα 0,95 ευρώ από 1,39 ευρώ. Επιπλέον, για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση παραμένει στο underweight με τιμή στόχο στα 1,11 ευρώ από 1,60 ευρώ που είχε θέσει ο αμερικανικός οίκος, ενώ συνεχίζει να μην υφίστανται κάλυψη για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Morgan Stanley βάζει στην ανάλυσή της επιπλέον δύο σενάρια πέραν του βασικού αναφορικά με τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών. Έτσι, στο bull case σενάριο για την Eurobank η τιμή στόχο ορίζεται στα 1,39 ευρώ και στο bear case στα 0,42 ευρώ. Αντίστοιχα, για την Alpha Bank στα 1,33 ευρώ και στα 0,39 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,76 ευρώ και στα 0,18 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η τελευταίες πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών οφείλεται στη διεύρυνση των ελληνικών spreads των αποδόσεων των κρατικών τίτλων και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΚΤ. Το στρατηγείο της Φρανκφούρτης έχει προχωρήσει ωστόσο με ευελιξία στο πλαίσιο επανεπένδυσης του PEPP ενώ θα επιταχυνθούν οι όποιες διεργασίες αποφυγής ενός σκηνικού κατακερματισμού.

Επίσης, αναφορά γίνεται στη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, μαζί με την πιστωτική ζήτηση λόγω της αύξησης των επενδύσεων και των σχεδίων του RRF. Οι ελληνικές τράπεζες είναι θετικά προσανατολισμένες στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεδομένου ότι περίπου το 85%-90% των δανείων τους είναι κυμαινόμενου επιτοκίου και περίπου 80% των καταθέσεων είναι τρέχουσες. Έτσι, ενώ οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα φτάσουν στο 0,75% στο τέλος του 2022 και στο 1,25% στο τέλος του 2023, βλέπουν ότι οι κίνδυνοι τείνουν προς τα κάτω μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν επιδεινωθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές. Έτσι υπάρχει αναβάθμιση 5% - 8% στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κατά μέσο όρο το 2022 - 2024 για τις ελληνικές τράπεζες.