Με άνοδο τέλειωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας από ισχυρές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα τη Δευτέρα και με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η προσοχή στα επιτόκια και τον Πάουελ

Την Τετάρτη η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την 4η αύξηση των βασικών επιτοκίων της εντός του 2022, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές αναμένουν μια αύξηση της τάξης του 0,75% με 1%, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες πως η άνοδος του κόστους δανεισμού που προκαλεί η άυξηση των επιτοκίων της Fed θα οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εκτιμήσεις του διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σε αναζήτηση σημαδιών για το εάν η Fed αναμένει κάμψη της καταναλωτικής δύναμης των Αμερικανών πολιτών, κάτι που θα μπορούσε να συμπιέσει τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκαν 2,1% ή 2 δολάρια στα 96.70 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας φτάσει μέχρι τη Δευτέρα σε απώλειες κοντά στα 92 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Οκτωβρίου, το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) κερδίζουν 1,74% ή 1,69 δολάρια στα 100.07 δολάρια ανά βαρέλι.