Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου για την Τετάρτη, στον απόηχο της μεγάλης μείωσης των αποθεματικών «μαύρου χρυσού» από τις ΗΠΑ και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, που αυξάνουν τη ζήτηση πετρελαίου στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου τα αποθέματα αργού υποχώρησαν 4,52 εκατ. βαρέλια έναντι μείωσης 445.000 βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση κατά 1,03 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα, οι εξαγωγές αμερικανικού αργού από τις ΗΠΑ για την ίδια χρονική περίοδο έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 4,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με αύξηση 21% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,30 εκατ. βαρέλια από αύξηση 3,49 εκατ. βαρελιών που είχαν σημειώνει την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια πτώση κατά 857.000 βαρέλια.

Στα της Ευρώπης, η Ρωσία προχώρησε σε νέα μείωση των ροών φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, μειώνοντας τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της συνολικής δυνατότητας παροχής.

Οι τιμές
Στο πλαίσιο των παραπάνω, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκαν 2,28 δολάρια ή 2,4% στα 97.26 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Οκτωβρίου, το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) σημείωναν κέρδη 2,51 δολάρια ή 2,525 στα 101.97 δολάρια.