Άνω του 1,5% υποχωρεί το πετρέλαιο τη Δευτέρα, καθώς οι προσδοκίες για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση αλλά και η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου ασκούν πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Δεδομένου ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού αυτές τις ημέρες, με την Fed να φημολογείται πως ίσως προχωρήσει ακόμα και σε αύξηση επιτοκίων 1 ποσοστιαίας μονάδας, οι φόβοι» για μια ύφεση παίρνουν ολοένα περισσότερο «σάρκα και οστά», ενισχύοντας την αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της ζήτησης.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και «έκτακτοι» παράγοντες όπως το εθνικό πένθος και η σημερινή κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στην Μεγάλη Βρετανία, που αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και τις μετακινήσεις.

Το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε στα ύψη μέσα στο 2022, με το brent να πλησιάζει στο ιστορικό υψηλό του των 147 δολαρίων τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επιδείνωσε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Οι ανησυχίες για την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση έχουν ωθήσει έκτοτε τις τιμές χαμηλότερα.

Εντωμεταξύ, το αμερικανικό δολάριο παρέμεινε κοντά σε υψηλό δύο δεκαετιών πριν από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής αυτής της εβδομάδας από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες. Το ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο αμερικανικό συνάλλαγμα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να επιβαρύνει το πετρέλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Το πετρέλαιο δέχεται επίσης πιέσεις από τις προβλέψεις για ασθενέστερη ζήτηση, όπως η πρόβλεψη της περασμένης εβδομάδας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι το δ’ τρίμηνο θα σημειωθεί μηδενική αύξηση της ζήτησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το brent παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρεί 1,73% στα 89,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό παράδοσης Οκτωβρίου χάνει 1,96% στα 83,09 δολάρια το βαρέλι.