Εξαιρετικό χαρακτηρίζει το 2021 για την Jumbo η Eurobank Equities, σημειώνοντας πως κατάφερε να φτάσει τις πωλήσεις της σε επίπεδα μόλις 2% χαμηλότερα από του 2019 και το πιο σημαντικό να προσφέρει λειτουργικά κέρδη ρεκόρ (σε μεικτά περιθώρια).

Το guidance για το 2022 έκανε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές - σημείο εστίασης για τους επενδυτές - λιγότερο ομιχλώδεις, καθώς η διοίκηση επεσήμανε μια διαχειρίσιμη ετήσια μείωση των καθαρών κερδών (10-20%) με το consensus να βρίσκεται ήδη στο χαμηλό όριο του εύρους. Η εκτέλεση από τις αρχές του έτους παραμένει ισχυρή (καθαρά κέρδη α' εξαμήνου 2022, +17% σε ετήσια βάση) με υγιή δυναμική για την πάνω γραμμή (πωλήσεις +11%). Η μείωση των πιέσεων του κόστους μεταφοράς αντισταθμίζεται από τον πληθωρισμό που σχετίζεται με το FX, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο από αυτό που ανέμενε η Eurobank Equities. Το αναβαθμονομημένο 2022 (τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 14%, καθαρά κέρδή +18%) είναι κατά 5-6% πάνω από το ανώτερο άκρο του guidance.

Από την άποψη της αποτίμησης η Jumbo έχει υποβαθμιστεί σημαντικά, καθώς βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ οι fwd εκτιμήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι λόγοι για τους οποίους η τιμή της μετοχής υπολείπεται της εξέλιξης των κερδών είναι, κατά την Eurobank Equities: 1) το πλαίσιο κόστους «υψηλότερου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», 2) οι ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Jumbo σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο, 3) εκτιμήσεις για μια ανοδική πίεση στα ασφάλιστρα κινδύνου.

Η νέα τιμή στόχος θέτει την Jumbo στις 6,3 φορές τα EV/EBITDA, με 10% discount σε σχέση με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο της, με την επενδυτική περίπτωση να μην δείχνει τόσο ελκυστική όσο στο παρελθόν, αλλά η αποτίμηση αντανακλά επίσης την περιορισμένη ορατότητα. Έτσι, η Χρηματιστηριακή αναβαθμίζει σε buy την Jumbo με τιμή στόχο στα 17,20 ευρώ από 15,10 ευρώ, ενώ τοποθετεί τη μετοχή και στα top picks.