Δεν κατάφεραν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, κλείνοντας την συνεδρίαση με απώλειες, καθώς πυκνώνουν τα «σύννεφα» της ύφεσης πάνω από την Ευρωζώνη.

Αυτή είναι και η δεύτερη συνεχής συνεδρίαση όπου κλείνει με αρνητικά πρόσημα, με το αρχικά ανοδικό κλίμα της εβδομάδας να «ξεφουσκώνει» μετά από την Τρίτη.

Το αρχικά θετικό κλίμα στην συνεδρίαση «γύρισε» μετά από τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τις λιανικές πωλήσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών για τις χώρες του ευρώ να σηματοδοτούν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας προς το τέλος του 2022.

Οι προβολείς του ενδιαφέροντας στρέφονται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα της Τσεχίας την Παρασκευή, απ' όπου αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ τους επόμενους μήνες, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τόσο η γερμανική όσο και η ισπανική πλευρά έδειξαν να μην είναι πλέον κατηγορηματικά αντίθετες σε μία παρέμβαση στις τιμές του αερίου, προς την κατεύθυνση ενός «δυναμικού πλαφόν».

Εξάλλου, η Fitch υποβάθμισε του outlook της βρετανικής οικονομίας, σε ένα ακόμα «ράπισμα» που δέχεται από τις αγορές η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, σχετικά με τις πολιτικές μείωσης της φορολογίας που θέλει να εφαρμόσει.

Το κλείσιμο των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,51% στις 396,87 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,48% στις 3.431 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,78% στις 6.997 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,37% στις 12.470 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 5.936 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,04% στις 21.139 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,91% στις 7.511 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις
Κέρδη άνω του 1% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφότου έγινε γνωστό πως η τράπεζα εξετάζει την πώληση του φημισμένου ξενοδοχείου της Savoy, που βρίσκεται στην Paradeplatz στο κέντρο της Ζυρίχης.

Το χρηματοοικονομικό blog Inside Paradeplatz, το οποίο δημοσίευσε αρχικά την είδηση, ανέφερε ότι το κτίριο θα μπορούσε να αξίζει 400 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (408 εκατ. δολάρια).

Μάκρο
Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι παραγγελίες κατέγραψαν συρρίκνωση 2,4% έναντι ανάπτυξης 1,9% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτέ ανέμεναν μια συρρίκνωση της τάξης του 0,7%.

Απρόσμενη άνοδο εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών της Βρετανίας. Ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες έναντι 49,2 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48 μονάδες.