Το πρόγραμμα που είχε στόχο να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να ανταλλάσσουν το νόμισμα της χώρας, τη χρίβνια, με ευρώ στις 30 Οκτωβρίου, σταματά η Γερμανία.

Με κοινή ανακοίνωσή τους το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, τονίζουν πως η μεγάλη ζήτηση, που είχε σημειωθεί αρχικά, έχει μειωθεί σημαντικά και μόνο πολύ λίγες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα.

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα παρασύρει σε ύφεση ολόκληρη την Ευρωζώνη
Την ίδια στιγμή, ύφεση αναμένεται να εμφανίσει η οικονομία της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, καθώς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον κίνδυνο ελλείψεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μειωθεί κατά 0,1% το 2023, από ανάπτυξη 0,3% που προβλεπόταν. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5%, καθώς ισχυρή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο την έφερε σε επικίνδυνη θέση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη.

Ενώ οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν ότι η οικονομία θα αποφεύγει τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, ο αντιπρόεδρος Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υπάρχει πιθανότητα «τεχνικής ύφεσης» εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού.