Ανοδικά για 4η συνεχόμενη μέρα έκλεισαν την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στις επόμενες κινήσεις για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Οι προβολείς του ενδιαφέροντος στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της με στόχο να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη («αγγίζει» το 10%). Οι επενδυτές αναμένουν σημάδια από τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το πως σκοπεύει η ευρωτράπεζα να κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, την ώρα που αυξάνονται οι εκτιμήσεις για ύφεση στην Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, στα της Βρετανίας παρακολουθούνται οι πρώτες κινήσεις του Ρίσι Σούνακ ως πρωθυπουργού της χώρας. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ανακοίνωσε πως η ανακοίνωση του σχεδίου προϋπολογισμού της βρετανικής κυβέρνησης θα καθυστερήσει για τις 17 Νοεμβρίου για να αντικατοπτρίζει «τις πιο ακριβείς δυνατές οικονομικές προβλέψεις».

Η ανακοίνωση του δημοσιονομικού σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 31 Οκτωβρίου.

Η κίνηση των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,58% στις 410,01 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,57% στις 3.606 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,71% στις 7.062 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 1,14% στις 13.201 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,41% στις 6.276 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,46% στις 22.392 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,99% στις 7.871 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις
Απώλειες 5% σημείωσαν οι μετοχές της Heineken στο χρηματιστήριο της Ολλανδία, με τη ζυθοποιία να «βλέπει» ενδείξεις αποδυνάμωσης στη ζήτηση των καταναλωτών.

Υποχώρηση 3,2% έγραψε η μετοχή της Banco Santander στην αγορά της Ισπανίας, με την τράπεζα να ανακοινώνει πως για το γ΄ τρίμηνο η αύξηση των εσόδων που προκλήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων αντιστάθμισε την αύξηση των δαπανών εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Πτώση 0,60% σημείωσε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της Barclays, παρά το ότι τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας για το γ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,97 δισ. λίρες (2,26 δισ. δολάρια) από 1,86 δισ. λίρες την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,81 δισ. λίρες.

Μικρή άνοδο εμφάνισε η μετοχή της Deutsche Bank στην αγορά της Γερμανίας, αφού τα καθαρά κέρδη της γερμανικής τράπεζας για το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 1,12 δισ. ευρώ.