Διέγραψαν τις αρχικές απώλειες οι ευρωαγορές την Παρασκευή στον απόηχο της νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης και ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε «σήμα» για περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται, πως σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στην Φρανκφούρτη, με την Τράπεζα να τονίζει πως είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ως εκ τούτου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στα πρώτα μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα 8,8 τρισ. ευρώ, ενώ ανακοινώθηκε και η αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού LTROiii.

Επιπλέον, προειδοποιήσεις για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023 έστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πως η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς «ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 9,9% για τον Σεπτέμβριο».

Μάκρο
Πενιχρή ανάπτυξη σημείωσε η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών παρέμειναν στάσιμες και η απότομη άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο αποτέλεσε «βαρίδι». Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε 0,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας INSEE. Εν τω μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο αυξήθηκαν. Σε εναρμονισμένη με την ΕΕ βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,3% μηνιαία, λόγω του κόστους της βενζίνης και των τιμών των τροφίμων. Το ετήσιο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7,1% έναντι 6,2% έναν μήνα νωρίτερα, ανακοίνωσε το INSEE, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του 6,8% για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Απροσδόκητη ανάπτυξη σημείωσε η γερμανική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέκρουσε την απειλή της ύφεσης προς το παρόν, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες για την ενέργεια. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, με δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπει συρρίκνωση 0,2%. Το προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη 0,8%.

Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας επιταχύνθηκε ξανά τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 1951, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis την Παρασκευή. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 10,4% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, μετρούμενος με εθνικά πρότυπα, από 10% τον Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 10,1%.

Νέα ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,9%, ενώ σε μηνιαία βάση η αύξηση είναι 3,5%, κάτι που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 38 ετών. Τα τρόφιμα, σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 13,1% και τα ενεργειακά αγαθά κατά 73,2%.

Επιχειρηματικά νέα
Ανώτερα των προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου για τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στο φυσικό αέριο και LNG. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κατά την περίοδο ανήλθαν στα 3,73 δισ. ευρώ από 1,43 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο και ξεπερνώντας την πρόβλεψη 3,21 δισ. ευρώ. Ο κρατικά ελεγχόμενος όμιλος αναβάθμισε τις προσδοκίες του για το έτος για το τμήμα φυσικού αερίου και LNG.

Παρόμοια ήταν και η επίδοση για τη νορβηγική Equinor η οποία σημείωσε την Παρασκευή κέρδη ρεκόρ που ξεπέρασαν τις προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο λόγω των υψηλών ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.

Αυξημένες πωλήσεις ανακοίνωσε η Sanofi για το τρίτο τρίμηνο την Παρασκευή. Οι πωλήσεις στη γαλλική φαρμακοβιομηχανία αυξήθηκαν στα 12,48 δισ. ευρώ από 10,43 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 12,15 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν ελαφρά στα 2,08 δισ. ευρώ από 2,34 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 3,67 δισ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν 32% φτάνοντας τα 2,88 ευρώ το τρίμηνο.

Το κλείσιμο των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,11% στις 410,64 μονάδες.
Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,25% στις 3.613 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,31% στις 7.051 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,25% στις 13.244 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,46% στις 6.273 μονάδες.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,27% στις 22.530 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,03% στις 7.918 μονάδες.