Αρνητικά πρόσημα σημείωσαν τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τετάρτη, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, παρακολουθώντας παράλληλα και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Κύριο θέμα προσοχής στις αγορές είναι οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 0,75%. Πέρα από την αύξηση, οι επενδυτές θα εστιάσουν σε σημάδια για το εάν και κατά πόσο η Fed πρόκειται να χαλαρώσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα,

Ακόμα, η αγορά αναμένει ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αύριο, τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 1989, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν πως θα δοθεί ένας βαρύς τόνος, καθώς βαθαίνει η προοπτική ύφεσης.

Επισημαίνεται, άλλωστε, πως η Τράπεζα της Αγγλίας την Τρίτη έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε την διαδικασία πώλησης assets που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος τόνωσης διάρκειας 13 ετών, παρέχοντας ένα παράδειγμα για το πόσο γρήγορα οι αγορές μπορούν να απομακρυνθούν από τις «διευκολυντικές» πολιτικές.

Η κίνηση των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,29% στις 413,39 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 απώλεσε 0,81% στις 3.621 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έπεσε 0,58% στις 7.144 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,61% στις 13.256 μονάδες.

Στο Παρίσι o CAC 40 διολίσθησε 0,81% στις 6.276 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,18% στις 22.801 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κέρδισε 0,38% στις 7.968 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις
Πτώση κοντά στο 5% σημείωσε η μετοχή της Maersk στο χρηματιστήριο της Δανίας αφότου ανακοίνωσε πως αναμένει συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης για εμπορευματοκιβώτια μεταξύ 2%-4% το 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για εξέλιξη στη διεθνή ζήτηση μεταξύ -1% και 1%, επισημαίνοντας τη κάμψη στις τιμές των ναύλων και τη σχετική χαλάρωση των περιορισμών της Κίνας στο ζήτημα του κορονοϊού.

Για το 2023, η εταιρεία ανέφερε πως αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας.

Μάκρο
Στα 3,7 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το πλεόνασμα στη Γερμανία, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους τον Σεπτέμβριο, από 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν έλλειμμα της τάξης των 0,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Οι γερμανικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, στα 134,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 2,3%, στα 130,8 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν πτώση 1,7% σε μηνιαία βάση, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές, κατά 1,2%.

Εξάλλου, στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη των lockdown το 2020 «βυθίστηκε» η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας διαβρώνουν τη ζήτηση για αγαθά. Οι μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης πλην της Ιρλανδίας γνώρισαν περαιτέρω επιβράδυνση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των PMI της S&P Global που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η Ισπανία επλήγη περισσότερο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία είναι και από τις πιο εκτεθειμένες στις περικοπές των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία.