Πτωτικά κινήθηκαν για την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, με τις ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα και την πολιτική των επιτοκίων στις ΗΠΑ να ωθούν προς τα κάτω τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού».

Στα της Κίνας, τα κρούσματα κορονοϊού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών, «πληγώνοντας» τις προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής zero covid που ακολουθεί το Πεκίνο.

Στις ΗΠΑ, το δολάρια -«ανταγωνιστής» του πετρελαίου- κατέγραψε άνοδο μετά από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) και τα «σημάδια» για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς σαφή σημάδια για το πότε θα «χαλαρώσουν» οι αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας. Η πρόθεση της Fed για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ενισχύει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης, που θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη ζήτηση του πετρελαίου διεθνώς.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησαν 2% ή 1,83 δολάρια στα 88.71 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιανουαρίου, το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) χάνουν 1,47% ή 1,41 δολάρια στα 94.74 δολάρια ανά βαρέλι.