Ανοδική πορεία το πετρέλαιο την Παρασκευή με τις τιμές του αμερικανικού αργού να κλείνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τεσσάρων εβδομάδων.

«Γκάζι» στις τιμές του «μαύρου χρυσού» έδωσαν οι πληροφορίες ότι η Κίνα ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για καταπολέμηση της COVID, κάτι που βέβαια το Πεκίνο διέψευσε εμμέσως.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate για παράδοση Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 5%, στα 92,61 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο 5,4%, σύμφωνα με τον Dow Jones. Οι τιμές για το συμβόλαιο του τρέχοντος μήνας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 7 Οκτωβρίου.

Το αργό Brent παράδοσης Ιανουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 4,1%, στα 98,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Οι τιμές του Brent σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο 5,1%, πραγματοποιώντας το υψηλότερο τελείωμά τους από τις 30 Αυγούστου.

Η βενζίνη παράδοσης Δεκεμβρίου, ανέβηκε 1,5% στα 2,7348 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας άνοδο 6,7% για την εβδομάδα. Το πετρέλαιο θέρμανσης Δεκεμβρίου κέρδισε 1,3% στα 3,9148 δολάρια το γαλόνι, με θετικό πρόσημο 4,5% για την εβδομάδα.

Το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου εκτοξεύθηκε 7,1% για να διαμορφωθεί στα 6,40 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Οι τιμές σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο 12,6%.

«Η ζήτηση του κινεζικού αργού έχει περιοριστεί και αν υποχωρήσει, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου ανεξάρτητα από τους φόβους για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο τραπέζι που θα πρέπει να κρατήσουν την τροχιά του πετρελαίου υψηλότερη», τόνισε, και εάν το δολάριο συνεχίσει να υποχωρεί, η ισχύς του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι «ασταμάτητη», κατέληξε.