Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές καθώς την Παρασκευή κατέγραψαν μεγάλα κέρδη, ανατρέποντας το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται από τα οικονομικά στοιχεία αλλά και το μπαράζ επιτοκιακών αυξήσεων στο οποίο έχουν προχωρήσει μία σειρά από τράπεζες, εξέχουσας της αμερικανικής Fed.

Οι επενδυτές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας δεν άφησαν τις αποφάσεις τόσο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), που ανέβασαν τα επιτόκιά τους για να καταπολεμήσουν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, να επηρεάσουν τα κέρδη τους, ενώ ταυτόχρονα μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ανακοινώνουν τα εταιρικά τους αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο .

Πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές αποτελεί ο κίνδυνος ύφεσης που μπορεί να προκληθεί από τη συσταλτική νομισματική πολιτική των τραπεζών, ειδικά στην ευρωζώνη από τη στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και η ενεργειακή κρίση βαθαίνει όσο μπαίνουμε για τα καλά στον χειμώνα.

Άλλωστε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε και πάλι σήμερα πως σε περίπτωση που δούμε πως ο πληθωρισμός γίνεται πιο επίμονος, «δεν θα περιμένουμε μέχρι να δούμε τον πλήρη αντίκτυπο των μέτρων μας να υλοποιείται».

«Θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα ώστε να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο που έχουμε θέσει μια έναν ορθό τρόπο. Ιστορικά έχουμε δει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι η κάμψη στην οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» υπογράμμισε.

Η κίνηση των δεικτών
Παρά το δυσμενές κλίμα:

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,81% στις 416 μονάδες.
Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 2,63% στις 3.687 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 2,03% στις 7.334 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 2,51% στις 13.459 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 2,77% στις 6.416 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 2,54% στις 23.282 μονάδες
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη με + 0,94% έφτασε τις 7.942 μονάδες.
Μάκρο
Ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο στις 47,3 μονάδες, έναντι 47,1 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της &P Global. Παρά την ήπια ανοδική αναθεώρηση, πρόκειται για τον 4ο συνεχόμενο μήνα πτώσης του σύνθετου PMI και οι 47,3 μονάδες αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η οικονομία της Ευρωζώνης δοκιμαζόταν από τα lockdown για την πανδημία του κορονοϊού.

Κατακόρυφη πτώση, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, καθώς συρρικνώθηκαν 4% έναντι πτώσης 2,4% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση κατά 0,5%. Οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,5% και οι παραγγελίες από το εξωτερικό κατά 0,75. Οι νέες παραγγελίες από την Ευρωζώνη διολίσθησαν 8% και οι νέες παραγγελίες από χώρες εκτός Ευρωζώνης έπεσαν 6,3%.

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίες δεκαετίας έχει «σκαρφαλώσει» τους τελευταίους μήνες το κόστος για στεγαστικά δάνεια στη Γερμανία, εν μέσω των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος δανεισμού για την αγορά ακινήτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έφτασε το 3,03% τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό του αντίστοιχου κόστους τον Σεπτέμβριο του 2021 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρωζώνης, όταν η Γερμανία είχε παραδοσιακά ένα από τα χαμηλότερα κόστη μεταξύ των χωρών του ευρώ. Σημειώνεται πως για τον Σεπτέμβριο το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου ακρίβυνε σχεδόν κατά μισή μονάδα στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στο 3,50%, περισσότερο από μία μονάδα υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Επιχειρηματικές εξελίξεις
Η Societe Generale στο Παρίσι, ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το γ' τρίμηνο του 2022. Τα έσοδα της γαλλικής τράπεζας έφτασαν τα 6,83 δισ. ευρώ, αυξημένα 2,3% σε ετήσια βάση και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 6,29 δισ. ευρώ.

Η Pirelli αναβάθμισε μέρος των εκτιμήσεων για το σύνολο της χρήσης. Η εταιρεία ελαστικών αναμένει έσοδα για το σύνολο της χρήσης ύψους 6,5 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 6,2-6,3 δισ. ευρώ. Οι καθαρές ταμειακές ροές προ μερίσματος αναμένονται στα 480 εκατ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 450-470 εκατ. ευρώ. Επιβεβαιώσει τον στόχο για το περιθώριο των προσαρμοσμένων ΕΒΙΤΑ στο 15% περίπου.

Η ουγγρική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών και των EBITDA στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω των ισχυρών περιθωρίων διύλισης στο φθηνότερο ρωσικό αργό, παρά το ανώτατο όριο των τιμών των καυσίμων που επέβαλε η κυβέρνηση στην Ουγγαρία. Η MOL, η οποία διαχειρίζεται διυλιστήρια στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία και στην Κροατία, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα EBITDA το 2022 στα 4,1-4,4 δισ. δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,3 δισ. δολάρια.

Η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica ανακοίνωσε καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου ύψους 460 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ επανέλαβε τις εκτιμήσεις για αύξηση των ετήσιων κερδών. Τα τριμηνιαία κέρδη μειώθηκαν 35% στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι του προηγουμένου έτους, αλλά διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 391 εκατ. ευρώ.