Κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, παίρνοντας την σκυτάλη της ανόδου από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας, στον απόηχο του «σήματος» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στις επερχόμενες συνεδριάσεις της.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, η Federal Reserve έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Νοεμβρίου -κατά την οποία προχώρησε για μία ακόμη φορά στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης- όπου οι αξιωματούχοι της Τράπεζας συμφώνησαν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής πως σύντομα οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μικρότερες καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική της στην οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 440,84 μονάδες, με τον κλάδο των Χημικών να οδηγεί την άνοδο με κέρδη 1,1%, ενώ το σύνολο των επιμέρους κλάδων να διαμορφώνεται σε θετικό έδαφος. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 3.963,37 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 15,539 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που διαμορφώθηκε στις 6.707 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,42%. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.466 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,02%.

Τέλος, στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 24.730 μονάδες με κέρδη 0,61%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 8.388 μονάδες.

Στο ταμπλό, «άλμα» 6,7% σημείωσε ο τίτλος της γερμανικής LEG Immobilien, μετά την αναβάθμιση της τιμής-0στόχου της μετοχής από την Morgan Stanley

Μάκρο
Λιγότερο βαθιά από ό,τι προβλεπόταν θα είναι η ύφεση της οικονομίας της Γερμανίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος ανέβηκε στις 86,3 μονάδες για τον Νοέμβριο, από 84,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, καθώς φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών για τις προοπτικές τους τους επόμενους μήνες.