Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις από την Κίνα και ενόψει των ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Κίνα -ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- προχωρά στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, γεγονός που ενθαρρύνει τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ωστόσο, η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στην Κίνα ενισχύει τους φόβους για ενδεχόμενη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πιθανότητα λήψης νέων περιοριστικών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιταλία ανακοίνωσε πως υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για όσους έρχονται στη χώρα από την Κίνα.

Εξάλλου, οι επενδυτές συνεχίζουν να εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης για το 2023. Σχεδόν το 90% από τους 37 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα των Financial Times πιστεύουν ότι η ζώνη του ευρώ είναι ήδη σε ύφεση και προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί για ολόκληρο το επόμενο έτος.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 απώλεσε 0,13% στις 427,56 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 0,67% στις 3.807 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,35% στις 7.499 μονάδες, στην πρώτη συνεδρίαση της βρετανικής αγοράς μετά από τις αργίες των Χριστουγέννων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,52% στις 13.921 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,61% στις 6.510 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,35% στις 23.772 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη συγκέντρωσε απώλειες 0,18% στις 8.255 μονάδες.

Σημειώνεται πως για το σύνολο του 2022, τα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Ιταλίας κινούνται προς κλείσιμο του έτους με μεγάλες απώλειες, ενώ προς κλείσιμο έτους με μικρή άνοδο οδεύει η αγορά του Λονδίνου.