Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ήπια κέρδη για τον Stoxx 600 καθώς η στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, και συνακόλουθα πόσο αυτές θα επηρεάσουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τα επιτόκια, δεν επιβάρυναν την συναλλακτική δραστηριότητα.

Την Πέμπτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο του 2022, στην πρώτη μεγάλη ανακοίνωση του 2023 που θα δείξει το κατά πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν μετά από την επιθετική σύσφιξη των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) το 2022. Τα στοιχεία θα παρέχουν στους επενδυτές μια εικόνα για το εάν η Fed μπορεί να χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα ή εάν θα συνεχίσει τις αυξήσεις. Πάντως, ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις της Fed σε χθεσινή του ομιλία.

Επιστρέφοντας στα της Ευρώπης, η προσοχή βρίσκεται στο κατά πόσο η Ευρωζώνη μπορεί να «γλυτώσει» την ύφεση για το 2023, με το γερμανικό Ifo να κάνει λόγο για «πολύ ήπια» ύφεση της οικονομίας τον χειμώνα σε σημερινή έκθεση του.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστήριξε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες.

Στο κλείσιμο των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,38% στις 447,41 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,03% στις 4.099 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,41% στις 7.726 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,17% στις 14.946 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,80% στις 6.924 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,70% στις 24.541 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,17% στις 8.727 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 2% κατέγραψε στη γαλλική αγορά η μετοχή της Luis Vuitton, αφότου ο επικεφαλής του ομίλου της Luis Vuitton, Μπερνάρ Άρνο, τοποθέτησε την κόρη του, Ντελφίν, ως επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου brand της LVMH, της Dior, συνεχίζοντας την προώθηση των παιδιών του σε επιτελικές θέσεις της «αυτοκρατορίας» του.

Ακόμα, ο Αρνό έδωσε προαγωγή στον CEO της Dior, Ριέτρο Μπεκάρι, για να «τρέξει» την Luis Vuitton στη θέση του Μάικλ Μπιουρκ.