Ισχυρά κέρδη σημείωσαν για την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να αναπτερώνουν τις προσδοκίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα, ενισχύοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

Η αποκλιμάκωση του αμερικανικού πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο του 2022 στο 6,5% «αφαιρεί» μέρος της πίεσης προς την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) και δίνει «πάτημα» για χαλάρωση στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η σφιχτή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed -ειδικότερα από το β' εξάμηνο του 2022- έχει προκαλέσει ανησυχία για ύφεση στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία που δείχνουν κάμψη του πληθωρισμού να διασκεδάζουν αυτές τις φοβίες μεταξύ των επενδυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν 1,3% ή 98 σεντ στα 78.39 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαρτίου, το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ενισχύονται 1,5% ή 1,23 δολάρια στα 83.91 δολάρια ανά βαρέλι.