Υψηλό εννέα μηνών άγγιξαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα, διευρύνοντας τα κέρδη τους για το 2023, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού υπό το φως των πρόσφατων στοιχείων τη στιγμή που η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Παράλληλα, τα επενδυτικά βλέμματα είναι στραμμένα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία που αποτελεί πόλο έλξης για τους traders, ενώ στο Νταβός αρχηγοί κρατών και ηγέτες επιχειρήσεων θα έχουν σημαντικές συζητήσεις, που θα αφορούν κυρίως τον πόλεμο στην Ουκρανία, την οικονομική αστάθεια και την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται επίσης τα μηνύματα που εκπέμπονται από το σημερινό Eurogroup, με τους Ντόνιαχιου, Τζεντιλόνι και Ντομπρόβσκις να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η ευρωζώνη θα αποφύγει μία βαθιά ύφεση την τρέχουσα χρονιά εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων, της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων του πολέμου.

Τέλος, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως άλλωστε και οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών για τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας, ενώ οι αγορές συνεχίζουν να «κάνουν ταμείο» από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και τις επιπτώσεις που είχε το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον προς τα επιχειρηματικά μεγέθη.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,46% στις 454 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,15% στις 4.157 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,20% στις 7.860 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,31% στις 15.134 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,28% στις 7.043 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,46% στις 25.901 μονάδες

Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε 0,12% στις 8.871 μονάδες.

«Με την απαισιοδοξία να επικρατεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και με τους κινδύνους να παραμένουν αυξημένοι για τις αγορές, είμαστε τώρα πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2023 και ειδικότερα για κάποιους συγκεκριμένους κυκλικούς τομείς», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής Έντγουαρντ Στάνφορντ, ο οποίος θεωρεί φθηνό το ευρωπαϊκό ενεργητικό.

Μάκρο

Κάμψη κατέγραψε η πορεία των τιμών χονδρικής στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Ο σχετικός δείκτης σε μηνιαίο επίπεδο υποχώρησε 1,6% έναντι συρρίκνωσης 0,9% που είχε σημειώνει τον Νοέμβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης παρουσίασε άνοδο 12,8% έναντι αύξησης 14,9% που είχε καταγράψει τον Δεκέμβριο του 2021.