Κέρδη κατέγραψαν την Δευτέρα οι ευρωαγορές, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ώστε να ξεκινήσουν με το δεξί την εβδομάδα κόντρα στο κλίμα έντονης ανησυχίας που κυριαρχεί διεθνώς, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές.

Το αρνητικό κλίμα ήρθε να εντείνει ο Peter Kazimir, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που διεμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού για δύο διαδοχικούς μήνες είναι καλά νέα. Αλλά δεν είναι λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε δύο ακόμη αυξήσεις, κατά 50 μονάδες βάσης. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι η τάση του δομικού πληθωρισμού. Είμαστε στα μισά του δρόμου. Αν ήταν στο χέρι μου, θα μπαίναμε στις καλοκαιρινές διακοπές με ολοκληρωμένο τον κύκλο σύσφιξης. Αλλά μη με ρωτήσετε σήμερα, πόσο ψηλά θα φτάσουμε με τα επιτόκια και πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνουν εκεί για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός στον βαθμό που πρέπει» υπογράμμισε.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα τους δύο τελευταίους μήνες, από 10,6% τον Οκτώβριο σε 9,2% τον Δεκέμβριο, αλλά η αύξηση των τιμών αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου στις αρχές του 2023 προτού οι τιμές εισέλθουν σε τροχιά ραγδαίας αποκλιμάκωσης στη διάρκεια του 2023.

Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στις ΗΠΑ και στα νεότερα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την τιθάσευση του πληθωρισμού, ενώ στο επενδυτικό μικροσκόπιο βρίσκονται και οι νεότερες εκτιμήσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με την ίδια από το Νταβός να επισημαίνει πως «τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο σοβαρά όπως έδειχνα πριν από δύο μήνες», προσθέτοντας ωστόσο πως «η αποφυγή του χειρότερου σεναρίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε καλά».

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,52% στις 454 μονάδες

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,75% στις 4.150 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,18% στις 7.784 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,46% στις 15.102 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,52% στις 7.032 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,18% στις 25.821 μονάδες

Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 8.944 μονάδες με +0,29%

Μάκρο

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Βρετανία μετά από 15 μήνες διαδοχικής πτώσης, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 ο σχετικός δείκτης κατέγραψε την πρώτη του αύξηση από το γ' τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Deloitte Consumer Tracker στο δ' τρίμηνο του 2021 ενισχύθηκε κατά 0,6% και διαμορφώθηκε στο -19,7%, καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις και η χορήγηση εταιρικών μπόνους έδωσαν ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.